Evo šta se desi kada progutate žvaku

Evo šta se desi kada progutate žvaku

slika (9)

Sigurno ste do sada nebrojeno puta čuli da žvake koje progutate mogu da vam se zalijepe za želudac i da u njemu ostanu cijelih sedam godina koliko im je navodno potrebno da se svare. Međutim, evo šta se zapravo dešava kada progutate žvaku.

Vjerovatno ste do sada nebrojeno puta u životu progutali žvaku, a isto toliko puta i čuli kako se ne smiju gutati, što zbog toga što mogu da se zalijepe za želudac, što zbog toga što im je potrebno oko sedam godina kako bi se svarile. Međutim, istina je nešto drugačija.

Tačno je da se žvake sastoje od smole, voska, masti i emulgatora koji nisu svarljivi, ali čovjekov želudac svakodnevno prima određene količine nesvarljive hrane, pa to samim time nije neobično, niti opasno po život.

U trenutku kada progutate žvaku, njeni dijelovi koji ne mogu da se svare ostaju u tijelu sve dok se ne želudac ne izbori sa tim, a potom se, poslije određenog vremena, izbacuju iz organizma.

Međutim, da priče o štetnom uticaju progutanih žvaka nisu samo mit svjedoči činjenica da veliki broj progutanih žvaka u istom trenutku može da stvori probleme u varenju, naročito kod male djece. Ovo se naravno dešava vrlo rijetko, ali kada se desi, onda je potrebna hitna intervencija ljekara.

Tako da, sljedeći put kada budete progutali žvaku, nemate o čemu da brinete. Vaš želudac će se sasvim uspješno izboriti sa tim.

Telegraf

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica