Evo šta šećer radi vašem mozgu

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Šećer je potreban našeg organizmu i ako ga unosite u malim količinama, ne bi trebalo da brinete. Međutim, ako ste ljubitelj slatkiša i prerađene hrane koja takođe sadrži velike količine šećera, ovo bi trebalo da znate.

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da svega pet odsto dnevnog unosa kalorija potiče od šećera, ali u prosjeku unosimo oko 13 odsto. Prevelike količine šećera utiču ne samo na rad srca i sistema za varenje, već i mozga. Evo na koji način:

1) USPORAVA MEMORIJU I SPOSOBNOST UČENJA

Studija istraživača iz UCLA sprovedena 2012. godine da ishrana bogata šećerom bukvalno usporava rad mozga. Istraživači su utvrdili da šećer usporava sinaptičku aktivnost mozga, što znači da je komunikacija između ćelija oslabljena. Bolja komunikacija između ćelija znači i bolju memoriju. Visok unos šećera za posljedicu ima i razvijanje insulinske rezistencije, što takođe utiče na rad mozga.

2) PODSTIČE UMOR I DEPRESIJU

Ishrana bogata šećerom i siromašna ugljenim hidratima može uticati na naše raspoloženje. Šećer stimuliše otpuštanje serotina u mozgu koji je poznat i kao hormon sreće. Prekomerno otpuštanje ovog hormona, može da doprinese razvitku depresije. Visok nivo šećera povezuje se i sa upalnim procesima na neurotransimterima u mozgu, koji isto tako mogu biti uzrok depresije. Posebno osjetljivi su tinejdžeri.

3) POVIŠEN NIVO ŠEĆERA JEDAN JE OD RIZIKA ZA DEMENCIJU

Sve veći broj istraživanja pokazje da postoji veza između šećera i razvitka Alchajmerove bolesti. Studija iz 2013. godine otkrila je da i nivo glukoze u krvi ima veze sa razvitkom neurodegeneratvnih bolesti kao što je Alchajmerova bolest. Neki istraživači čak vjeruju da je Alchamerova bolest zapravo dijabetes tip 3.

072INFO TV