mlijeko zdravlje 98 696x392 1


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Generacije su govorile o prednostima svakodnevnog pijenja mlijeka. Čaša mlijeka sadrži visoku količinu kalcija, hranjive tvari povezane s jačanjem kostiju i mišića. Zbog toga se mlijeko nalazi u gotovo svakom domaćinstvu.

No postoji i teorija prema kojoj previše mlijeka može učiniti kosti lomljivima. Što je tačno? Može li doista škoditi pijenje previše mlijeka?

Mlijeko je zdravo i hranjivo, ali ako ga pijete previše, to ne jamči bolje zdravlje. Pretjerani unos bilo čega je štetan, a odnosi se i na mlijeko.

Prema jednom švedskom istraživanju, pijenje previše mlijeka može biti povezano sa smrtnošću i povećanim rizikom od prijeloma. Za istraživače, previše mlijeka znači tri ili više čaša dnevno.

Rezultati studije bili su još više uznemirujući za žene. U slučaju pripadnica ljepšeg spola, utvrđeno je da konzumiranje tri ili više čaša mlijeka u danu može udvostručiti rizik od smrti u poređenju s onima koji su samo popili manje od jedne čaše u danu. Muškarci nisu pogođeni na isti način kao žene, ali to i kod njih može povećati stopu smrtnosti.

Konzumacija previše mlijeka može dovesti do vidljivih nuspojava. To su umor, akne, nadutost i druge probavne tegobe.

Rezultati studije su alarmantni, ali to ne znači da morate potpuno izbjegavati ovaj napitak. Osim kalcija, mlijeko sadrži i druge esencijalne hranjive sastojke poput vitamina D, vitamina B 12 i proteina.

Postoji nekoliko studija koje sugeriraju da svakodnevno pijenje mlijeka može smanjiti rizik od razvoja kroničnih bolesti. Sve što trebate je konzumirati ga umjereno. Čaša mlijeka na dan idealan je izbor.