Evo u kojim zemljama je najlakše, a u kojima najteže položiti vozački ispit

autoskola bj 864x600 tl
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Prema istraživanju koje je sproveo Zutobi, stranica posvećena edukaciji vozača, najteže je dobiti vozačku dozvolu u jednoj nama susjednoj zemlji.

Zutobi je objavio listu koja pokazuje koliko je teško u nekoj zemlji postati vozač, a kriteriji su bili potreban broj sati teorije i vožnje, troškovi polaganja ispita, uzrast u kome kandidat smije da polaže, kao i potrebne potvrde koje treba pribaviti.

Zatim je na osnovu pribavljenih podataka napravljena rang-lista 30 zemalja u kojima je najlakše postati vozač i 30 u kojima je znatno teže dobiti dozvolu.

Prvih pet zemalja u kojima se najteže dolazi do vozačke

Na prvom mestu po težini dobijanja vozačke dozvole nalazi se Hrvatska sa 1,96 bodova od mogućih 10.

Ovako lošu poziciju na listi zaslužila je zbog visine troškova te strogih kriterija na ispitu. Zutobi navodi kako Hrvati u autoškoli provode u prosjeku oko 85 sati kao i da su im potrebna razna medicinska odobrenja.

Stranica spominje i troškove dobijanja vozačke dozvole koji okvirno iznose nešto više od 1.000 eura.

Na drugom mjestu nalazi se Brazil sa 3,21 bodom od 10. U toj zemlji kandidati imaju obaveznih 60 sati škole i takođe moraju proći više medicinskih pregleda.

Troškovi dobijanja vozačke dozvole prosječno iznose oko 250 eura.

Treća zemlja po težini dobivanja vozačke je Mađarska (3,59 bodova od 10, troškovi 100 eura), četvrti je Bahrein (3,62 boda od 10, troškovi 430 eura), a peta Crna Gora (3,79 bodova od 10, 285 eura).

Ilustracija

Zemlje u kojima se najlakše dolazi do dozvole

Zutobi navodi i u kojim je zemljama najlakše dobiti vozačku.

Prvi na spisku je Meksiko (9,48 bodova od 10) gdje u većini slučajeva građani polažu samo teoriju i ne treba da prolaze kroz praktičan dio ispita. Do 2018. godine čak nije bilo ni teorijskog testa.

U prvih pet, pored Meksika su još Katar (7,39 bodova), Latvija (7,03 boda), SAD (6,95 bodova) i Kanada (6,93).

GODISNJICA
MARKETING