AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava

Dodavanje paradajza u svakodnevni jelovnik vrlo je jednostavno, a možete ih koristiti u salatama, umacima ili sendvičima. U nastavku vam navodimo zdravstvene prednosti paradajza koje bi trebalo da znate.

Pomaže kod upala

Zahvaljujući likopenu koji sadrži, paradajz može da smanji upale u tijelu. Za ublažavanje upala najbolje je jesti kuvani paradajz. Takođe, odličan je izbor za sve koji se bore s aknama.

Smanjuje opekotine od sunca

Iako predug boravak na suncu nikako nije dobar za vašu kožu, redovno jedenje paradajza može da smanji rizik od sunčanih opekotina.

Za jaku i sjajnu kosu

Ako imate problema sa slabom i beživotnom kosom, onda bi svakako trebalo da uključiti paradajz u svoj jelovnik. Paradajz je bogat vitaminom A koji vašu kosu čini sjajnijom i jačom.

Poboljšava vid

Osim što je dobar za kosu, vitamin A je odličan i za zdravlje očiju jer poboljšava vid. Istraživanja su pokazala da jedenje paradajza može da poboljša vid čak i kod onih osoba koje nose naočare ili kontaktna sočiva.

Snižava krvni pritisak

Umjesto da uzimate lijekove za snižavanje krvnog pritiska, radije jedite paradajz. Naime, paradajz sadrži kalijum koji pomaže kod snižavanja krvnog pritiska. Jedenjem jedne porcije paradajza zadovoljićete 11,4 odsto dnevnih potreba za kalijumom.

Snižava holesterol

Likopen je odličan za snižavanje holesterola, a ako jedete paradajz, ne samo da ćete sniziti loš holesterol, već ćete povisiti svoj dobri holesterol. To je zapravo “win-win” situacija, a naučnici tvrde da je učinak paradajza na holesterol jednostavno fenomenalan.

Za bolji san

Ako želite da imate dobar san, jedite paradajz! Istraživanja su pokazala da osobe koje imaju bolji san konzumiraju više likopena u odnosu na one koji imaju problema sa spavanjem. Isto tako, paradajz sadrži i vitamin C koji je takođe važan za bolji san.

24sata.rs