Evo zašto je dobro da nekada hodate bosi

Evo zašto je dobro da nekada hodate bosi

Da li ste znali da stopala utiču na stanje čitavog tijela? Koliko puta vam je majka rekla da ne idete bosi, a niste je slušali.

Po mišljenju naučnika, možda je i dobro što niste! Naime, nedavna istraživanja su pokazala da je poželjno da bar sat vremena tokom dana hodate bosi, a evo i zbog čega:

Ublažava bolove

Stopala uzimaju oblik terena na koji se oslanjaju i ćelije se aktiviraju, a one su u direktnom dodiru sa kožom. Ukoliko imate bolove u zglobovima na nogama, šetajte bosi po travi, to će pomoći i ublažiti bol.

Smanjuje neprijatan miris stopala

Ako šetate bosi, vaše noge su u direktnom kontaktu sa vazduhom. Neprijatan miris stopala se baš zato javlja, jer kada ste konstantno obuveni, koža ne može da diše.

Pravilno držanje

Ženska obuća, pogotovo obuća na štiklu je jako neudobna i imaće negativne efekte. Ukoliko nosite štikle duži vremenski period to će loše uticati na vaše držanje.

Poboljšava san

Stopala utiču na cijelo tijelo. Pred spavanje bi najbolje bilo da izmasirate svoja stopala kako biste bili što opušteniji.

Poboljšava cirkulaciju

Noge i stopala imaju ogroman broj vena i arterija, jer se u nogama nalazi najveći broj mišića. Pošto su stopala direktno povezana sa nogama ona takođe dobijaju veliku količinu svježe krvi iz srca i time poboljšavaju cirkulaciju.

Oslobađa od stresa

Pošto su čulni nervi veoma aktivni u stopalima, kada stojite bosi na travi oslobađate se negativne energije. Ovo pomaže u smanjenju stresa.

Jača zglobove, mišiće i tetive

Kada hodate bosi mišići moraju dodatno da rade kako bi se stopala pravilno oslonila na zemlju. Hodajte i trčite bosi, na ovaj način će vaši mišići i zglobovi ojačati.

lepotaizdravlje.rs

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica