Portal 072info

Evo zašto je Sergej Barbarez najbolji kandidat za selektora

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ne trebate biti preveliki ljubitelj najvažnije sporedne stvari na svijetu, kako fudbalu tepaju nemaštoviti sportski novinari, da bi ste znali da je reprezentacija Bosne i Hercegovine u potrazi na novim selektorom. Safet Sušić je otvorio kvalifikacije za Evropsko prvenstvo katastrofalnim skorom od dva boda iz četiri utakmice i u Ferhadiji su se odlučili pribrojati ga među više od 547.590 nezaposlenih građana Bosne i Hercegovine.

Naravno, za razliku od svojih sunarodnjaka, Pape neće sastavljati kraj s krajem, njegova je plata posljednjih mjeseci – a on se nada i narednih šest – bila sasvim solidna da bi uštedio za osnovne životne namirnice. Međutim, Sušićev odlazak u historiju lansirao je u našim medijima pitanje mnogo važnije od nezaposlenosti, sive ekonomije, korupcije, kriminala i depresije u kojoj se nalazi cjelokupno društvo. Ko će biti novi selektor?

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prema našem starom narodnom običaju da svi znaju sve, u domaćim medijima vrlo lako ćete pronaći odgovor na to pitanje. Naime, nema “novinara” u BiH koji se nije pozabavio ovom temom, koji nije spomenuo svoje “provjerene izvore” i naglasio da je upravo “XY” kandidat najozbiljniji. Tako imamo više “ozbiljnih kandidata” nego ozbiljnih medija.

Prije nekoliko dana svoju kandidaturu javno je istakao i bivši kapiten reprezentacije Sergej Barbarez. Poručio je Barbarez da je spreman preuzeti odgovornost i da sa svojim timom već ima detaljan plan rada, kojim bi, tvrdi, izborio plasman na Evropsko prvenstvo.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Pokrenulo je to lavinu tekstova podrške i kritike, što je i sasvim logično – iako omiljen među navijačima, Barbarez je ipak trener koji nema praktičnog iskustva, obzirom da nije vodio niti jedan klub u svojoj karijeri.

Ipak, Sergej bi u ovom trenutku mogao biti možda i najbolji izbor.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Oni koji fudbal prate malo ozbiljnije još nakon odustajanja Vahida Halilhodžića zaključili su da su imena na listi birana iz nižih trenerskih rangova. Jednostavno je – NSBiH nema novca da plati vrhunskog trenera tako da su osuđeni na one iz treće ili četvrte trenerske lige. Na kraju krajeva Bosna i Hercegovina nije vrhunska reprezentacija i vrhunski treneri i nisu zainteresovani za takav posao.

Karizma, znanje i autoritet su ono što trebamo

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Odlučivati će nijanse, a karizma i znanje koje Barbarez neosporno ima trebali bi biti mnogo jači adut od prividnog iskustva vođenja nižerazrednih ekipa. Dovoljan je jedan pogled na domaću medijsku scenu i jasno se vidi koliko se neki trude blatnjave trenerske biografije preko noći pretvoriti u blistave i “izuzetno uspješne”. Barbarez to ne radi. On priznaje da ima nedostatak u odnosu na ostale, ali nudi svoj autoritet i na kraju krajeva ugled. Iako je reprezentacija u lošoj situaciji, Barbarez nije potražio kukavički alibi nego je odmah preuzeo odgovornost i poručio da je cilj plasirati se na EP.

Ako smo već osuđeni na trenera iz nižeg trenerskog ranga, onda je logičnije i prirodnije priliku dati nekome ko se smatra početnikom i ko se može dokazati i sutra napraviti veliku trenersku karijeru. Nešto što su ostali kandidati već pokušali i nisu uspjeli.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

RTM

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME