Evo zašto Kanton Sarajevo dodjeljuje nagradu Michaelu Schumacheru

Podijelite vijest

Michael Schumacher nova

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo, nakon brojnih pitanja i inicijativa,  danas razmatraju verifikaciju odluka Odbora za dodjelu javnih priznanja američkom senatoru Bob Doleu, hrvatskoj historičarki i kritičarki umjetnosti Dunji Blažević, publicisti Nihadu Halibegoviću i višestrukom šampionu Formule 1 Michaelu Schumacheru.

Kako je obrazloženo, Michael Schumacher je, kao specijalni ambasador UNESCO-a donirao 1,5 miliona eura za projekte u Sarajevu, Senegalu i Peruu, gdje je u okviru projekata dva puta posjetio Sarajevo. On je u glavni grad BiH prvi put došao 1996. godine, a zatim i u decembru naredne godine. Schumacher, koji je bio i veliki humanitarac u Sarajevo je tada stigao u organizaciji HOPE-a i UNICEF-a da bi posjetio u ratu ranjenu djecu u bolnici Koševo.

Publicist Nihad Halilbegović zbog davanja podrške pravednoj borbi za odbranu Sarajeva od agresije (1991.-1995.) bio je jedan od organizatora pripreme odbrane od agresije na RBiH, te je obavljao dužnost komandanta Prvog štaba Patriotske lige u RBiH (31.3.1991.) i član Regionalnog štaba zaduženog za odbrambene pripreme. Dao je veliki značaj i doprinos u organizaciji spašavanja kulturnog naslijeđa u BiH.

Dunja Blažević, hrvatska historičarka i kritičarka umjetnosti, kustosica i producentica, svoju bogatu profesionalnu karijeru započinje kao urednica likovnog programa u Galeriji Studentskog kulturnog centra u Beogradu od 1970. do 1976 godine. Od 1990. do 1996. godine boravi u Parizu gdje se uključila u humanitarni rad u prikupljanju pomoći za stanovnike opkoljenog Sarajeva, a 1993. godine organizira veliku humanitarnu izložbu na kojoj su učestvovali značajni svjetski umjetnici.

Senator Bob Dole jedan je od najpoznatijih bivših američkih političara. Tokom 1992.-1995. Dole se pokazao izuzetno aktivnim  u vezi s lobiranjem za vojnu intervenciju u BiH, zaustavljanjem rata i očuvanja države. Platformu američkog senatora Dole je iskoristio da skrene pažnju na događaje u BiH i neumorno lobirao za ukidanje embarga na oružje. U Senatu je predložio i podržao niz rezolucija usmjerenim ka ovim ciljevima. Taj pritisak američkog Senata, posebno nakog izglasavanja unilateralnog dizanja embarga od američkog Senata i Clintonovog veta, ključni je razlog koji je prisilio tadašnju američku administraciju da se aktivno uključi i zaustavi agresiju i genocid u BiH. Također, njegovo predsjedavanje Međunarodnom komisijom za nestale osobe pružilo je značaj kredibilitet ovoj novo uspostavljenoj organizaciji.

U toku je polusatna pauza, nakon koje će zastupnici odlučiti o verifikaciji odluka Odbora za dodjelu javnih priznanja Kantona Sarajevo.

FENA/dg