Portal 072info

Evo zašto na plus 39 ne smijete piti KAFU!

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Mnogi od nas ne mogu da zamisle da započnu dan bez omiljenog crnog napitka. Međutim, kada je ovako pakleno toplo, pametnije bi bilo da je izbjegavate, a naročito onu popodnevnu.

Svi se radujemo kada je sunčano vrijeme, a naročito oni koji su u prilici da tokom dana skoknu do svog omiljenog kafića na kaficu s prijateljima. Ipak, na tropskim vrućinama ovo uopće nije dobra ideja.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Iako na prvi pogled djeluje da bi šoljica kafe, koja ima moć da nam podigne pritisak, mogla da bude odlična prevencija protiv toplotnog udara, to nije tako.

SRCE

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Problem je u tome što kafa (baš kao i crni čaj) sadrži mnogo kofeina, supstance koja podiže krvni pritisak, ubrzava puls, pa čak može da izazove i preskakanje srca. Nažalost, to podizanje pritiska je samo trenutno, a upravo nakon prestanka dejstva kofeina, može da dođe do njegovog sunovrata. Sigurni smo da ne želite da vam pozli, a još manje da vas strefi infarkt ili šlog.

ZNOJENJE

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
26AD2F42 BF2A 4C5A 8220 19E3E77138F4

Isto tako, kofein je jak diuretik, što znači da podstiče brže izlučivanje tečnosti iz organizma, bilo znojenjem, bilo češćim odlascima u toalet – što dovodi do dehidracije. Problem je u tome što, zajedno sa tečnošću, iz tijela odlaze i vrlo dragocjeni minerali, što su soli, gvožđe, magnezijum, ili kalcijum.

LJEPOTA

Još jedna loša stvar, za one koji su u prilici da se ovih dana sunčaju i žele da što ljepše pocrne, jeste to što, svojim svojstvom dehidracije, kafa isušuje kožu i na taj način dovodi do bržeg stvaranja bora.

RASPOLOŽENJE

Što se psihe tiče, ni ovdje kafa i vrućina nisu dobra kombinacija, jer kafa pojačava lučenje hormona stresa, adrenalin i kortizol, što vam u zagušljivom gradskom prevozu bez klime samo može pojačati simptome anskioznosti, ali i dovesti vas do toga da vam “padne šećer”.

NESANICA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Također, ljeti su svakako dani duži, a tokom vrelih noći ionako manje spavamo, a kafa koja nam inače podiže budnost, definitivno nije prijatelj kvalitetnog sna.

UBITAČNA KOMBINACIJA

Posebno je opasno ako se opredijelite za ledenu kafu s mnogo šećera i mlijeka. Ne samo da je u pitanju kalorijska bomba koja vas goji, već nikako nije dobro ni za zdravlje. Em što može da vam skoči šećer, em što nikad ne možete da budete sigurni u kvalitet mlijeka, što vas može prikovati danima za WC-šolju.

AKO BAŠ MORATE…

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ukoliko ste do te mjere zavisni da već unaprijed znate da nećete poslušati savjet da kafu ne pijete uopšte – popijte samo jednu, jutarnju kafu i to onu crnu, bez šećera ili mlijeka – i to nikako na prazan stomak!

Iako to zvuči uvrnuto, stručnjaci savjetuju da kafa bude TOPLA! Jer, topli napici i supe, čak i na najgorim vrućinama, zapravo podstiču termoregulaciju i, nakon prvog šoka, pružaju nam osećaj da smo se baš rashladili.

Am.K/Avaz


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6