AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Ako se ujutro budite žedni i pijete vodu iz čaše koja je prenoćila na noćnom stolu ili imate običaj ostavljati flašicu vode u automobilu, stručnjaci su otkrili nekoliko stvari koje trebate imati na umu. S obzirom da tijelo tokom noći dehidrira, nije neuobičajeno da se budimo žedni.

U takvim situacijama, mnogi ljudi posežu za čašom vode koja odstoji na noćnom stolu kako bi što prije utolili žeđ, ali diskutabilno je koliko je ova navika sigurna za zdravlje.

Šta sve može dospjeti u čašu s vodom

Prašina, trunje i druge nečistoće koje upadnu u čašu s vodom čine da ona prestaje biti potpuno higijenski ispravna. Čak i zatvorene posude, poput bočice ili bokala ne pružaju potpuno zaštitu od kontaminacije vode, s obzirom na to da površinske stanice kože kao i nazalni sekret lako dospijevaju u tekućinu nakon što je prislonimo ustima i pijemo. Naša pljuvačka, također, nosi u sebi brojne bakterije koje završavaju u vodi.

“Ako bakterijama pružimo priliku da za nekoliko sati završe inkubaciju, možemo biti zaraženi njima pri ponovnom konzumiranju vode. Jednom kada prislonite usne flašici za vodu, iz te flašice možete piti i neko vrijeme nakon, a onda bi je najbolje bilo baciti”, kaže Marc Leavey iz medicinskog centra Mercy u Massachusettsu.

Postoji li rizik od bolesti

Ipak, s obzirom da u vodu prenosimo bakterije koje već postoje u našem tijelu, opasnost da se od toga razbolimo nije velika. I dok mnogi, pijući vodu iz upotrebljene ambalaže, nikad ne postanu bolesni zbog toga, ono što bi svakako trebalo izbjegavati jeste dijeljenje iste flašice s nekim drugim, pogotovo u situaciji oslabljenog imunološkog sistema, navodi Readers Digest.

Također, uprkos raširenom mitu da je flaširana voda čišća od one iz slavine, i jedna i druga mogu biti kontaminirane djelovanjem istih uzročnika.

Gdje još ne treba ostavljati vodu

Ako imate običaj ostavljati flašicu vode u automobilu, imajte na umu da će voda izložena djelovanju sunca postati plodno tlo za razvoj bakterija uslijed povišene temperature, posebno u situaciji ako ste već prethodno pili iz te ambalaže. Ostavljanje flašice ispod sjedala možda će ublažiti njeno zagrijavanje, ali neće spriječiti razvoj bakterija.

Neke vrste plastičnih ambalaža sadrže i Bisfenol A, spoj koje može izazvati zdravstvene probleme, a koje uslijed toga što ima svojstvo otapanja može dospjeti u vodu, pogotovo kada je ambalaža izložena sunčevoj svjetlosti.

Ipak, kako je hidriranost organizma presudna za zdravlje: “Izbjegavajte ustima dodirivati bočicu s vodom, već sipate tekućinu u čašu ili direktno u usta”, savjetuje doktor Leavey.

Također, provjerite je li flaširanoj vodi istekao rok trajanja.

Klix.ba