radnici njemacka
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 23, 2021 @ 21:00
KATEGORIJA: Izdvojeno / Regija / Vijesti
FIXGEHALT

Njemačkoj godišnje treba 400.000 useljenika kako bi održala konstantni broj zaposlenih osoba na tržištu rada, saopćio je u utorak Institut za istraživanje tržišta rada (IAB)

NER FIT

Zbog demografskih promjena, broj zaposlenih je u konstantnom padu uprkos mjerama poput pojačanog uključivanja žena u tržište rada i kasnijeg odlaska u penziju. Broj zaposlenih će do 2035. sa sadašnjih 47 pasti na 44 miliona – stoji u saopćenju.

U ovu računicu je uključena i pretpostavka da se godišnje na njemačko tržište rada uključi 100.000 useljenika. Stručnjaci IAB-a, koji djeluje u sklopu Savezne agencije za zapošljavanje, stoga govori o brojci od najmanje 400.000 useljenika koliko bi bilo potrebno da se održi broj zaposlenih na tržištu rada.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Studija govori o „neto“ useljavanju, dakle o broju kod kojeg je uzet u obzir i broj zaposlenih koji iseljavaju iz Njemačke.

U saopćenju se govori i o tome da i u klasičnim iseljeničkim zemljama unutar Evropske unije, poput Hrvatske, također djeluje demografski faktor. Isto tako se navodi da ni plaće u zemljama porijekla, posebno u niskom platnom sektoru, u međuvremenu nisu osjetno niže nego u Njemačkoj pa i to otežava iseljavanje u Njemačku.

Ako useljavanje ostane na istoj razini kao prije pandemije, to neće biti dovoljno za opstanak konstantnog broja zaposlenih na njemačkom tržištu rada – rekao je Johann Fuchs, jedan od autora studije IAB-a.

LIDER