Portal 072info

Evo zašto se nije dobro tuširati hladnom vodom za vrijeme ovih vrućina

Na paklenim vrućinama koje ovih dana vladaju u našoj zemlji svi žudimo jedino za hladnim tušem koji će nas rashladiti. Međutim, stručnjaci nam to nikada neće preporučiti.

Štaviše, hladan tuš na vruće tijelo mogao bi biti još opasniji od ovako visokih temperatura s kojima se danas borimo jer bismo baš zbog njega mogli lakše podleći toplinskom udaru.

Poenta je u tome da ćemo hladnom vodom na neprirodan način sniziti temperaturu tijela pa ono neće imati dovoljno vremena prirodno se suprotstaviti vanjskoj temperaturi.

Koža je, naime, jako čudesna jer nam njeni površinski receptori mogu pomoći da se čak i na ovakvim temperaturama osjećamo ugodno. Ti receptori, koji savršeno mjere vanjsku temperaturu, automatski šalju signale organizmu treba li ga rashladiti ili ugrijati.

Ako je vani jako vruće, organizam će pojačati protok krvi kako bi što više topline izašlo iz tijela pa se tada pojačano znojimo, a površinski sloj znoja na koži tada započinje proces rashlađivanja organizma.

Tako sami sebi pomažemo na prirodan način dosegnuti optimalnu temperaturu, ali ako ga zeznemo hladnim tušem, prirodan proces će se zbuniti, što može dovesti do osjećaja iscrpljenosti, čak i groznice te većeg rizika od pravog toplinskog udara koji će nam zaprijetiti ako se prividno malo rashlađeni vratimo na sunce.

Dakle, bez hladnog tuša u ovim vrućim danima, ili se barem ograničimo na topliju vodu. No, sjetimo se da taj znoj, koji mnogi preko ljeta pokušavaju što češće isprati sa sebe, ima svoju zdravu funkciju.

Avaz.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box