Portal 072info

Evo zašto treba da jedete pomorandže

Sočna pomorandža mora biti dio svake zimske korpe sa voćem.

Glatke loptice iznutra prekrivene bijelim vlaknima i ispunjene sočnim sokom idelan su međuobrok jer obiluju mineralima, vitaminom C i vodom koja nas osvježava.

Moćni minerali
Osim vitaminom C, pomorandže su bogate mineralima – kalcijumom, kalijumom i magnezijumom. Kalcijum čuva kosti, a kalijum nervni sistem i mišićna tkiva. Uz to je neophodan i za održavanje ravnoteže vode u organizmu.

Idealno voće za trudnice i pušače
Poznato je da nikotin uništava vitamin C. Zato se često kaže da ako je nepušaču potrebna jedna pomorandža kao zaštita od prehlade, onda su pušaču potrebne tri. Ove narandžaste loptice svježine su idealna hrana i za trudnice jer obiluju folnom kiselinom neophodnom za razvoj fetusa.

Veliki procenat vode
Sadrže veliki procenat vode – 86 odsto, pa brzo zasite organizam. Birajte one s manje hrapavom korom jer su sočnije i slađe.

Ljekovita unutrašnja strana kore
Flavonoidi, moćni antioksidanti koji se najvećim dijelom nalaze u unutrašnjem bijelom djelu narandžine kore, smanjuju rizik od moždanog udara.

Od pomorandže se dobija najpopularniji sok
Od jedne pomorandže dobija se 90 ml soka koji je odličan izvor vitamina C, a čak 85 odsto pomorandži prerađuje se u sok pa je upravo sok od pomorandže najpopularniji u svijetu.

Eterično ulje za miris i protiv bakterija
Već su drevne civilizacije poznavale neka umijeća korišćenja pomorandžinog eteričnog ulja. Djeluje fungicidno i baktericidno i tonizuje rad srca.

Bergamot pomorandža koristi se i u aromaterapiji za pripremu parfema. Međutim, kako je bergamot fototoksičan, čini kožu osjetljivijom na UV zrake zbog čega se nakon nanošenja preparata s aromatičnim uljem bergamota ne smije izlagati suncu.

vijesti.ba

Podijelite članak