Evo zašto u avionima postoje pepeljare iako je pušenje zabranjeno

Pušenje je zabranjeno na većini javnih mjesta kao što su restorani, kina ili radna mjesta.

Ali svi koji su letjeli na dugim relacijama, pa su morali da prošetaju do wc-a, vjerovatno su se zapitali šta pepeljara tamo radi. U wc-u se ne nalazi samo pepeljara, nego i znakovi koji vas upozoravaju da ne možete da pušite u metalnoj kutiji pod pritiskom koja se velikom brzinom kreće kroz vazduh. Ali, zašto? Pa zbog bezbjednosti, eto zašto, pišu Nezavisne.

Iako je strogo zabranjeno pušenje u avionu, Američka Vazduhoplovna Federacija zahtijeva da u svakom avionu ima ugrađena pepeljara u slučaju da, ako nekome padne na pamet da zapali, ima bezbjedno mjesto na kom može da ugasi cigaretu.

Ovo pravilo je uvedeno 1973 nakon što se avion koji je letio iz Rio de Ženeira za Pariz, srušio zato što je jedan od putnika bacio opušak u kantu za smeće u toaletu i tako izazvao požar. Dim je ispunio kabinu i prisilio pilota na hitno spuštanje koje je rezultirao smrću 123 ljudi. Pojedina svjetska vazduhoplovna društva nemaju ovakvo pravilo, ali pošto proizvođači aviona ne znaju koji avioni biti na za SAD, teško da ćete naći i jedan avion bez ove beskorisne pepeljare.

Prethodni članakMapa nove rute: Od sada će izbjeglice s Bliskog istoka ići i kroz BiH
Sljedeći članakVozni prak u BiH: Mlađa auta, bezbjedniji saobraćaj