Portal 072info

Evo zbog čega su bolje “pjegave” banane od onih drugih

Prosječna banana ima oko 110 kalorija, bogata je kalijumom, manganom, vitaminima B6 i C, kao i vlaknima. Ne sadrži holesterol i masnoće, a izmiksanu je možete koristiti kao zamjenu za nezdravi puter.

Dokazano je, pored svega ovoga, da je mudrije pojesti bananu mjesto bilo kog slatkog energetskog napitka. Naime, banana bolje utiče na nivo dopamina od energetskih napitaka, ali ga i zadržava na visokom nivou i sat vremena nakon konzumacije ovog voća. Inače, dopamin je neurotransmiter koji direktno utiče na naše raspoloženje.

Prema japanskoj studiji objavljenoj 2013. godine, banane koje na kori imaju crne/smeđe fleke proizvode supstancu TNF – faktor nekroze tumora, koja uništava ćelije tumora. Dakle, što je kora tamnija i prekrivenija tamnim pjegama, to su snažnije antikancerogene vrijednosti banane.

A poslije burne noći i koje čašice više, banana će vam biti odličan saveznik u rješavanju mahmurluka! Za to je zaslužan kalijum iz banane, a ljekari preporučuju da jednu bananu pojedete prije spavanja, a drugu nakon buđenja. Mahmurluk će biti znatno umanjen na ovaj način.

Ljekari i nutricionisti preporučuju svakodnevnu konzumaciju po jedne banane za zdravlje i poboljšanje imuniteta, a to će sigurno dobro doći u borbi sa prehladama i virusima koji nam slijede.

Podijelite članak