Evropa bilježi dramatičan pad infekcija koronavirusa!

vakcine evropa
18.02.2021., Zagreb - Velika globalna potraznja za cjepivom protiv covida-19. Europska unija osigurala je najveci i najsiri portfolio narudzbi na svijetu - ukupno 1,485 milijardi doza od sest razlicitih proizvodjaca, s dodatnim opcijama za kupnju jos 780 milijuna doza. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Podijelite vijest

Infekcije koronavirusom, hospitalizacije i smrtni slučajevi naglo padaju širom Evrope, nakon jeseni i zime kada je bilježen veliki broj zaraženih i preminulih od posljedica COVID-19, prenosi Anadolu Agency (AA).

Tokom jeseni i zime u Evropi je od posljedica koronavirusa preminulo stotine hiljada ljudi, uvedene su rigorozne mjere, a zdravstveni sistemi su bili pred kolapsom.

Proces vakcinacije ubrzava se širom Evrope, a s njim i obećanja za ljetne odmore, da će ih biti moguće provesti na nekim popularnim destinacijama.

Evropa je ove sedmice zabilježila najveći pad novih infekcija i smrtnih slučajeva od COVID-19 u odnosu na bilo koju drugu regiju, dok je također izvještavalo da je oko 44 posto odraslih primilo najmanje jednu dozu vakcine, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji i Evropskom centru za prevenciju bolesti i kontrola.

Ali virus naglo raste u jugoistočnoj Aziji i većem dijelu Latinske Amerike, a ove sedmice posebno pogađa Maldive i Sejšele.

“Prerano ublažavanje mjera doprinijelo je porastu koji smo vidjeli tokom 2020. i tokom prvog kvartala 2021.”, upozorio je doktor Michael Ryan, šef WHO-a za hitne slučajeve.

Najveću brigu za Evropu predstavlja vrlo zarazna varijanta koja je prvi put otkrivena u Indiji, a koja je zemlju bacila na koljena.

Sada se širi i u Velikoj Britaniji. Britanska vlada upozorila je u četvrtak da varijanta iz Indije čini 50 do 75 posto svih novih infekcija i da bi mogla odgoditi planove za ukidanje preostalih ograničenja 21. juna.

Povećani britanski slučajevi povezani sa ovom varijantom potaknuli su Njemačku i Francusku ove sedmice da zatraže karantin od britanskih putnika.

Čini se da su vakcine i dalje vrlo efikasne protiv varijante otkrivene u Indiji, ali važno je da ljudi dobiju obje doze kako bi osigurali puni imunitet, rekla je Ravindra Gupta, profesor kliničke mikrobiologije sa Univerziteta u Cambridgeu.


Podijelite vijest