Portal 072info

Evropa nikad neće biti kompletna bez BiH

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Gavrilo Princip je 28. 6. 1914. u Sarajevu ubio Franza Ferdinanda. 100 godina poslije, Sarajevo šalje poruke mira i tolerancije. O evropskoj perspektivi BiH govorio je unuk posljednjeg austrijskog cara Karl von Habsburg.

“Svi znamo da je dug put do ulaska u ujedinjenu Evropu. Ono što se meni dopada jeste sam proces ulaska u Evropsku uniju (EU). To je vrlo kompliciran, ali transparentan proces,” kazao je u Sarajevu unuk posljednjeg austrijskog cara, predsjednik Austrijskog panevropskog pokreta Karl von Habsburg Lothringen.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

On je u glavnom gradu BiH u petak (27.6.) bio jedan od uvodničara Okruglog stola „Evropska perspektiva BiH 1914-2014“.

“Mislim da se u ovom trenutku niko ne bi usudio da raspravlja o tome da li bi BiH trebala ući u EU. Ovaj poseban dan ukazuje na to da nam je ujedinjena Evropa potrebnija nego ikada. I sigurno je da Evropa nikad neće biti kompletna bez Bosne,” rekao je Karl von Habsburg.

Karl von Habsburg je u Sarajevo doputovao kako bi prisustvovao obilježavanju 100. godišnjice Sarajevskog atentata i početka Velikog rata. Zamoljen da kaže kako iz današnje perspektive gleda na događaje koji su prije stotinu godina pokrenuli burne procese u Evropi, Karl von Habsburg je kazao da nije historičar, ali da historiju posmatra kao „neko ko je za nju zainteresiran“.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Na osnovu pouka iz prošlosti, graditi bolju budućnost

“Mene uglavnom zanima kakve zaključke, kakvu pouku možemo izvući iz historije za bolju budućnost. Smatram da se Prvi svjetski rat ne može posmatrati odvojeno od Drugog svjetskog rata, a ono što je proisteklo iz Drugog svjetskog rata je ujedinjena Evropa. To je najveći mirovni projekat koji smo imali na ovom kontinentu, barem na jednom njegovom dijelu. Zato i radimo na tome da taj projekat proširimo i na ovu regiju,” rekao je Karl von Habsburg.

Deutsche Welle

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)