20 5


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Većina evropskih zemalja ostaje “ranjiva” na Covid-19 uprkos opadajućem trendu broja zaraženih, saopćio je ogranak Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu i upozorio na “lažni osjećaj sigurnosti” pošto je i dalje mali broj vakcinisanih.

Tanka linija

– Velika većina evropskih zemalja i dalje je ranjiva. Ako sada ne zaustavimo prenošenje (virusa), očekivane koristi od vakcinacije u borbi protiv ove pandemije možda neće biti tako vidljive – izjavio je na konferenciji za novinare direktor evropskog ogranka WHO Hans Kluge.

Prema njegovim riječima, trenutno je “tanka linija između nade u vakcinu i lažnog osjećaja sigurnosti”.

Od 53 zemlje u evropskom regionu WHO (uključujući nekoliko centralnoazijskih zemalja), i dalje ima više od milion zaraženih na sedmičnom nivou, ali je taj broj u opadanju posljednje četiri sedmice, kao i broj umrlih koji je u opadanju posljednje dvije sedmice, saopćila je ta organizacija.

Prema podacima WHO Evropa, vakcinisano je samo 1,5 posto stanovnika u 29 evropskih zemalja. U Evropskoj uniji je 2,9 posto stanovnika primilo jednu dozu vakcije, podaci su Frans presa koji pokazuju i da je 5,83 miliona dobilo drugu dozu vakcine što je 1,3 posto stanovnika.

Posljednji podaci

WHO je ponovila da je važno da pristup vakcinaciji bude pravedan bez obzira na to koliko je neka zemlja bogata. Kad je riječ o novim sojevima koronavirusa, prema posljednjim podacima, u 38 zemalja su registrovani slučajevi britanskog soja, a u 19 zemalja južnoafričkog soja virusa.