Evropa preduzima mjere zbog novog soja koronavirusa, u BiH institucije ćute (VIDEO)

korona 47
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Svijet je u panici nakon informacije o pojavi novog soja koronavirusa u Velikoj Britaniji. Neke države zatvorile su svoje granice za državljane ove zemlje, što je izazvalo haos u putničkom saobraćaju. O smjernicama saradnje razgovara se i među članicama Evropske unije. U Bosni i Hercegovini nadležne institucije bez reakcija.

Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je da još nema dokaza da je novi soj koronavirusa koji se pojavio u Velikoj Britaniji smrtonosniji, ali da su potrebna dodatna istraživanja. Iz Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti navode da, iako istraživanja iz Velike Britanije pokazuju da je novi soj znatno prenosniji, ne postoje naznake da izaziva teže simptome, prenosi BHRT.

– Posljednje informacije koje imamo iz Nacionalnog instituta za javno zdravlje i međunarodnih izvještaja govore da će vakcina biti jednako učinkovita i protiv ovog soja virusa. Ova mutacija uzrokuje slične, ali ne i ozbiljne simptome i razvoj bolesti. Jedina je razlika što je, kako se čini, zarazniji i zato se brže širi. A to je samo po sebi zabrinjavajuće, kaže Hugo De Jonge, ministar zdravstva Nizozemske.

Sve veći broj zemalja najavljuje obustave letova iz Velike Britanije. Francuska je na 48 časova zaustavila i drumski saobraćaj. Njemačka, Italija, Holandija i Belgija blokirale su i željeznički saobraćaj.

– Kako bi prikupili sve informacije tokom narednih 48 sati odlučili smo preduzeti hitne mjere jer se radi o zdravstvenoj zaštiti. Zato smo suspendovali sav transport ljudi i roba sa Velikom Britanijom, tvrdi Clement Beanue, francuski ministar za evropske poslove.

Italijanske vlasti saopštile su da su registrovale prvi slučaj zaraze novim sojem koronavirusa kod pacijenta koji se nedavno vratio iz Velike Britanije, ali da su svi koji su bili u kontaktu sa njim u izolaciji. Mutacije su očekivane za viruse koji traju duži vremenski period, a nisu vezani sezonski, objašnjavaju stručnjaci, tako da pojava različitih sojeva nije neočekivana.

– Za sada mi zapravo nemamo pouzdane informacije koliko je to, osim ove epidemiološke situacije, gdje se vidi da se virus izgleda lakše širi. Trebaće još nekoliko tjedana proći prije nego znanstvenici utvrde neke specifične stvari. Predmijeva se da on nešto brže raste – ako brže raste onda će biti infektivniji, onaj faktor R će se povećavati, Kaže Stipan Jonjić, virusni imunolog iz Zagreba.

Trenutno je veoma bitna djelotvornost vakcine, a potom i stepen imunizacije, ističu infektolozi.

– Za potpunu imunizaciju treba 70 posto stanovništva da se vakciniše, ali evo, preko 50 posto bi za naše uslove bio neki minimum nabavke vakcina, tako da ovih 20 posto, za koje su jedva izdvojili pare u zadnje vrijeme, to je nedovoljan broj i što se prije vakcinišemo, prije ćemo biti otporni i završićemo s tom pričom o Covidu, bilo da se radi o novom soju ili starom, poručuje infektolog Ednan Drljević.

I dok se u svijetu uveliko pripremaju nove mjere i strategije zbog pojave novog soja koronavirusa, u Bosni i Hercegovini, bar institucionalno, ni riječi. O tome za sada govore samo pojedinačno stručnjaci.