Portal 072info

Evropa se buni: Čak 74% Nijemaca protiv NATO baza u Poljskoj i Baltiku

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nove ankete, provedene od strane njemačkog lista Internationale Politik, prenosi Reuters, pokazuju kako protivljenje NATO-u postaje sve snažniji trend. Rezultati ankete otkrivaju kako se čak 74% stanovnika Njemačke protivi stalnim NATO vojnim bazama na prostoru Poljske i baltičkih zemalja.
Istraživanje otkriva kako se NATO-u u Njemačkoj najviše protive stanovnici nekadašnjeg DDR-a, odnosno Istočne Njemačke. S druge strane, zemlje bivšeg Istočnog bloka – Poljska, Estonija, Latvija i Litva – tvrde kako strahuju od ruske vojne agresije te kako zbog toga žele veće sigurnosne garancije od NATO-a. U tome prednjači Poljska, njihov ministra obrane Tomasz Siemoniak zatražio je od Pentagona ovog travnja da pošalju 10,000 američkih vojnika u Poljsku.
Otkako je izbila kriza u Ukrajini, NATO je pojačao svoju prisutnost trupama, vojnim zrakoplovima i ratnim brodovima, no NATO također razmatra i uspostavljanje trajno stacioniranih trupa na prostoru Istočne Europe.
Njemački narod žestoko se protivi gomilanju NATO snaga na prostoru Istočne Europe. Njemačke vlasti po tom pitanju ne predstavljaju volju naroda te u zadnje vrijeme čak pozivaju na što veći njemački “vanjski vojni” angažman, čemu se Nijemci također žestoko protive (vidi: Njemački lideri žele aktivniji Bundeswehr, no što misle stanovnici? Istraživanje: Čak 4 od 5 Nijemaca želi manje stranih vojnih operacija).
Nijemci nisu jedini koji se protive gomilanju NATO snaga u regiji – Češka i Slovačka odbile su dati NATO snagama trajnu vojnu prisutnost na svojem teritoriju (vidi: Nakon Praga otpor militarizaciji Istočne Europe i iz Bratislave: Češka i Slovačka odbijaju dolazak NATO trupa na svoj teritorij).
No, SAD očito ima plan za jačanje prisutnosti – ovih dana američki predsjednik Barack Obama objavio je kako će SAD investirati 1 milijardu USD u jačanje vojne prisutnosti na prostoru Istočne Europe.
Svaki razumni stanovnik Europe protivi se prisutnosti NATO-a, naročito američkih trupa, na teritoriju Istočne Europe jer je jasno kako ta prisutnost nema za cilj de-eskalaciju tenzija, već upravo suprotno – jačanje tenzija između Rusije i ostatka Europe.
Imajući u vidu ankete u Njemačkoj, jasno je da aktualna vlast u Berlinu ne predstavlja volju naroda, kako po pitanju odnosa prema NATO-u, tako i po pitanju odnosa prema Rusiji. No, Nijemci imaju izbora – ljevičarska stranka Die Linke istaknula se u racionalnom stavu prema Rusiji i krizi u Ukrajini. Njihova zastupnica Sahra Wagenknecht “održala je lekciju” Merkel i aktualnoj vlasti osudivši politiku Berlina prema Ukrajinskoj krizi.
“Podržavate predsjednika koji je ukrao milijarde, oligarha koji nije ništa bolji od Janukoviča. Šutite o tome da banditi iz Desnog Sektora i dalje kampiraju na Maidanu, da se ljevičari u Ukrajini danas boje za vlastiti život. Nova ukrajinska vlast umjesto da razoruža nacističke bande Desnog Sektora, ona se bavi zabranom komunističke partije”, istaknula je Wagenknecht.

Agencije

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)