Portal 072info

Evropa se muči s pandemijom, koliko će to koštati bh. ekonomiju

Screenshot 4 1225 4
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Imunizacija diljem Evrope ide mnogo sporije nego je iko očekivao, a posebno se to ogleda u najvećim ekonomijama. Kako je naša ekonomija najdirektnije povezana baš s ovim zemljama, oporavak uveliko ovisi o stanju na zapadu. Početak vakcinacije u Francuskoj bio je u znaku haosa, njemačka kancelarka Angela Merkel morala je obećati građanima da će imunizacija u Njemačkoj biti ubrzana, nije bolja situacija ni u Italiji, Španiji, Poljskoj…

Bosanskohercegovačka ekonomija je izuzetno ovisna o kretanju u Evropskoj uniji, a brži opravak u zemljama EU znači i automatsko povećanje izvoza, investicija, podrške dijaspore i uopće veći broj ekonomskih mogućnosti, smatra ekonomski analitičar Admir Čavalić. On kaže kako je pritom dijaspora posebno bitna u kontekstu finansijske podrške, kao i dolaska tokom ljetne sezone.

“Svjetska banka je upravo jedan od najvećih rizika po našu ekonomiju, tokom pandemije se prepoznaje u izostanku uobičajene podrške dijaspore. Shodno navedenom, zabrinjavaju dešavanja u EU, naročito po pitanju distribucije vakcina, odnosno vakcinacije, kao i politike zatvaranja koja šteti ekonomiji. Ovo može značiti da će u svijetu nove normalnosti ekonomija EU znatno zaostajati za kineskom ili američkom ekonomijom”, kaže on.

Za Bosnu i Hercegovinu ove tendencije nisu dobre jer je naša ekonomija direktno naslonjena na EU, dodaje, nekih 80 posto vanjskotrgovinskih aktivnosti zemlje se veže za EU, što posljedično uvjetuje našu adaptaciju ovom tržištu.

“Shodno aktuelnim prognozama, oporavak u EU se očekuje krajem godine i to ukoliko bi se vakcinacijom postigao imunitet krda. To bi dovelo i do ekonomskog oporavka. Najveći izazovi u ovom trenutku se odnose na zatvorenost ekonomija, famozni lockdown, otežano kretanje robe, usluga i kapitala, što je temelj EU, kao i evidentne probleme pri vakcinaciji. Tu je svakako i relizovani Brexit, kao i prisutna unutrašnja neslaganja među zemljama”, navodi on.

Bitno je navesti da za malu i otvorenu ekonomiju poput naše nije u interesu da se zaustave globalizacijski procesi, odnosno odustane od slobodne trgovine, nastavlja on.

“Shodno navedenom, potrebno je s državnog nivoa raditi na očuvanju postojećih i otvaranju novih vanjskotrgovinskih procesa, kao i napretku na putu ispunjavanja EU reformi. Sada, u vrijeme globalne krize, je jasno koje su prednosti pripadnosti jednom većem bloku poput EU. Naročito za zemlju bez monetarne politike poput naše”, zaključio je Čavalić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Klix.ba

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 2
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME