Evropa uvodi mjere za štednju struje, u BiH samo preporuke za racionalnijom potrošnjom

struja
Podijelite vijest

Preporuke i obavezne mjere kojima bi se ograničila potrošnja električne i toplotne energije i podstaklo njeno odgovorno korištenje, zemlje Evropske unije užurbano planiraju i provode. Gase se osvjetljenja na brojnim objektima. Dok se Evropa plaši nestašice, u BiH trenutno samo strah od skupljih energenata i preporuke za racionalnijim korištenjem struje. Imamo li plan za uštede?

Svjetla Ajfelovog tornja biće prigušena, piramide pariskog Luvra gase se dva sata ranije nego inače. Provođenje onoga o čemu je evropska javnost govorila cijelo ljeto sada se i konkretizuje. Mnoge zemlje u strahu od energetske krize ograničavaju temperaturu grijanja u javnim prostorijama na maksimalno 19 stepeni, ograničava se osvjetljavanje javnih spomenika, paljenje svjetlećih reklama te ulične i rasvjete u izlozima. I građane i privredu pozivaju na uštede.

“U prošlosti smo plaćali 160 eura za grijanje i toplu vodu svakog mjeseca. Ali sada to ide na 268 eura, što znači da moramo plaćati 108 eura više svaki mjesec”, kaže Barbara iz Berlina.

ČITAJ JOŠ:  Zime još nema na vidiku: Najavljene temperature do 15 stepeni

“Promet ove kompanije raste, ali uprkos tome, ako održimo proizvodnju, naši troškovi energije koštaju. To može predstavljati do 40% našeg prometa što je neodrživo”, navodi Hose Luis Lakuna, vlasnik kompanije za obradu stakla.

Za razliku od Evropske unije, u BiH za sada samo preporuke za racionalno korištenje energije. Vlada Federacije BiH je početkom ovog mjeseca građane i kompanije pozvala na štednju. Po uzoru na zemlje unije, od javnih ustanova zatražene su izrade planova za uštede. No, javni objekti u BiH još nisu preuzeli najnoviju evropsku praksu, što ne znači da neće.

“Baš na posljednjem kolegiju razmatrali smo pitanje gašenja vanjske rasvjete i donijeli smo zaključak da ćemo ispitati praksu i iskustvo iz regiona i Evrope”, kaže Meliha Redžić, rukovodilac Službe gradske Vijećnice.

“Moguće da će tako nešto biti i kod nas . Tu se ne ostvaruju velike uštede . Mislim da se više utiče na svijest. Najveći potrošač električne energije u Banjaluci je javna rasvjeta. Preko dva miliona KM su troškovi za plaćanje struje i već nekoliko godina kontinuirano radimo na smanjenju potrošnje primjenom mjera energetske efikasnosti”, ističe Boriša Mandić iz Odjeljenja za komunalne poslove Grada Banjaluka.

ČITAJ JOŠ:  Bosnu i Hercegovinu u periodu januar - oktobar posjetilo više od 1,26 miliona turista

Računi i cijene su trenutno u vrhu prioriteta građana BiH pa je štednja jedina opcija.

“Ja štedim uvijek. Na koji način? -Imam solarni kolektor, parno grijanje, ide mi sve, i topla voda i kuham na plin”;

“Koliko se bude moglo, jer trebamo da pokušamo pomoći koliko možemo pojedinačno. Na koji način? -Kada je jeftina struja, isključimo svjetlo, bojler paliti samo ponekad kad je potrebno”;

“Bilo je i gore, u ratu nismo imali ništa, ni vode ni struje, pa smo se snalazili, bilo je plina, iz zemlje smo vadili”;

“Valjda će se prodeverati. Ja sam penzioner i to me više straši, nego ovo ostalo”, kažu neki od anketiranih bh. građana.

“Racionalno korištenje energije, promjenu samih navika grijanja prostorija na odgovarajućoj temperature koje koristimo, takođe korištenje uređaja na el.energiju u onim periodima kada nam trebaju, te oni koji imaju mogućnost korištenja električne energije jeftine tarife, zimska od 1-4h ili naveče 10 do ujutro u 7h i da na taj način pokušamo smanjiti naše potrebe za energijom i time ostati na proslogodišnjem nivou računa ili blago većem”, ističe stručnjak za energetiku Nihad Harbaš.

ČITAJ JOŠ:  U BiH u oktobru 143.566 turista, poznato i iz kojih država ih je najviše

Iz domaćih elektroprivrednih preduzeća uvjeravaju da neće biti povećanja cijene struje, barem ne do kraja godine i da je elektroenergetski sistem stabilan. No, poručuju – struja ne može biti alternativa grijanju.

“Naši blokovi su stari blokovi i otprilike imaju stepen iskorištenosti u ljetnom periodu nekih 30-32%, u zimskom nešto više i to kada pretvorimo u tone znači da od 1000 t uglja mi 300t pretvorimo u električnu energiju. 700 t ode u neke gubitke i onda je potpuno tehnički neopravdano da tih 300 t električne energije ponovo vratimo u grijanje”, navodi direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija.

Zima je pred vratima, a čekaju se i nove cijene plina. Cijene struje izvjesne su do kraja godine ali ne i od sljedeće, kažu stručnjaci, i ponavljaju, štednja nema alternativu.

BHRT