Evropska banka za obnovu i razvoj finansira utopljavanje Kantonalne bolnice Zenica

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj danas će posjetiti sjedište Vlade Zeničko-dobojskog kantona, i sastati se sa premijerom Miralemom Galijaševićem, te pokušati riješiti jedan od gorućih problema Kantonalne bolnice Zenica.

Tema sastanka bit će Projekt utopljavanja zgrade Kantonalne bolnice Zenica i izgradnja termo-energetnog bloka bolnice čime bi se riješio jedan od dugogodišnjih problema koji ima ova zdravstvena institucija, te povećala njena energetska efikasnost.

Ovaj projekt u vrijednosti oko 16 miliona KM finansirao bi se iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), uz uvjet da predviđeni energent za zagrijavanje bude plin ili bio masa.

Vrijedi naglasiti kako su predstavnici EBRD-a prije nekoliko mjeseci održali sastanak sa premijerom Galijaševićem i direktorom KBZ Rasimom Skomorcem. Bili su složni u procjeni da je ovo jedan od ključnih i u ovom trenutku prioritetnih projekata koje zenička bolnica treba što prije realizirati.

Današnjem sastanku u sjedištu Vlade ZDK prisustvovat će predstavnici EBRD-a, premijer Galijašević, resorni ministri, te menadžment KBZ, sve s ciljem kako bi projekt što prije ugledao svjetlo dana i podigao usluge ove zdravstvene institucije na viši nivo.