Portal 072info

Evropska federacija građevinara tužila Sloveniju zbog politike izvoza jeftine radne snage

Evropski savez građevinskih radnika (EFBWW) podnio je Evropskoj komisiji formalni prigovor na slovensku politiku finansijskih potpora agencijama za zapošljavanje koje radnike upućuju na rad u inostranstvo, tražeći da ispita ne krši li se time pravila unutarnjeg tržišta.

EFBWW je federacija u koju je uključeno 75 nacionalnih evropskih građevinskih sindikata iz 34 države, a u svom prigovoru navodi da je Slovenija svoje nacionalno radno zakonodavstvo oblikovala tako da stimulira politiku »jeftine radne snage« kod slanja radnika na privremeni rad u inostranstvo preko agencija, objavila je Slovenska televizija, prema saopćenju za javnost EFBWW-a.

Slovenske agencije za slanje radnika u inostranstvo u prosjeku od države u obliku podrške dobijaju oko 500 eura »po glavi« izaslanog radnika jer im se u toj visini smanjuju doprinosi, što znači da ih u inostranstvu zapošljavaju pod povoljnijim uvjetima nego što im je to omogućeno na domaćem tržištu rada, tvrdi evropska federacija građevinskih sindikata.

»Broj radnika poslanih iz Slovenije na rad u inostranstvo povećao se sa 25.000 u 2010. na 164.000 u 2016. godini, a većinom se zapošljavaju u građevinskom sektoru u Njemačkoj, Austriji i Belgiji. Mnogi stručnjaci smatraju da je taj broj i mnogo veći, te da je Slovenija postala jedna vrsta ulaza jeftine radne snage za Evropu, osobito za mnoge radnike iz BiH, Srbije, Makedonije i Albanije, tvrdi u saopćenju evropska federacija građevinskih sindikata.

U zahtjevu Europskoj komisiji EFBWW zahtijeva da se ispita njihovo mišljenje da je Slovenija zakonskim pogodovanjem agencijama koje šalju radnike u inostranstvo »usvojila politiku izvoza jeftine radne snage«, te time dovodi do »poremećaja« na unutarnjem evropskom tržištu rada.

Hina

Podijelite članak
  • 19
    Shares