Screenshot 11 3


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Evropska svemirska agencija (ESA) pokrenula je svoju prvu akciju zapošljavanja nakon 11 godina, i to s namjerom da regrutuje što više žena i osoba s invaliditetom kako bi postigla veću raznolikost u svom sastavu.

“Gledamo prema Mjesecu i Marsu. Za budućnost su nam potrebni izvrsni astronauti. Da bismo išli dalje nego ikad prije, moramo izgledati šire nego što smo ikada prije izgledali”, rekao je generalni direktor ESA-e Jan Worner.

Samo 65 od više od 560 astronauta koji su ikada otišli u svemir bile su žene. Od njih 65, 51 je Amerikanka. ESA je do sada u svemir poslala samo dvije žene Claudie Haignere i Samanthu Cristoforetti, ali sada to pokušava ispraviti.

Evropska agencija također ističe da je “došlo vrijeme” da i osobe s invaliditetom idu u svemir. Prema ESA-i, ovo je prvi put da je svemirska agencija bilo gdje u svijetu otvorila postupak prijave za osobe s invaliditetom.

“Raznolikost u ESA-i ne bi se trebala odnositi samo na porijeklo, godine ili spol naših astronauta, već i na tjelesne invaliditete”, rekao je David Parker, direktor za ljudska i robotska istraživanja u ESA-i.

Britanski astronaut Tim Peake pozdravio je ovaj pristup rekavši kako će ljudi iz različitih sredina uvidjeti da zapravo postoji prilika da svi budu dio evropskih pionira u svemiru.

ESA traga za kandidatima koji imaju najmanje master diplomu te minimalno tri godine iskustva u oblasti prirodnih nauka, medicini, inžinjeringu, matematici i kompjuterskim naukama.