Evropska unija: Ako dođe do invazije na Ukrajinu, treba zaustaviti uvoz ruskog plina i nafte

10
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Evropski parlament u petak je usvojio rezoluciju kojom je osudio rusko gomilanje jedinica na granici s Ukrajinom, napad na skladište oružja u Češkoj te tretman zatvorenog kritičara Kremlja Alekseja Navalnog, poručivši kako bi EU trebala blokirati uvoz ruskog plina i nafte ako dođe do invazije na Ukrajinu.

Rusija je prošloga mjeseca rasporedila više desetaka hiljada vojnika blizu granice s Ukrajinom i organizirala veliku vojnu vježbu na Krimu.

– Ako gomilanje vojske u budućnosti bude transformirano u rusku invaziju na Ukrajinu, EU mora biti jasna da će cijena za takvo kršenje međunarodnog prava i normi biti ogromna – stoji u rezoluciji Evropskog parlamenta koju su zastupnici u četvrtak usvojili velikom većinom.

Ako dođe do invazije, Evropska unija trebala bi zaustaviti uvoz ruskog plina i nafte te bi Rusiju trebalo isključiti iz međunarodnog platnog sistema SWIFT, poručili su europarlamentarci.

Također, tada treba blokirati i svu imovinu “oligarha bliskih ruskim vlastima”, kao i imovinu njihovih porodica u Evropskoj uniji te im treba otkazati vize za boravak u Evropskoj uniji.

Rezolucijom se traži “smanjenje ovisnosti o ruskim energentima”, kao i zaustavljanje izgradnje plinovoda Sjeverni tok 2 te ukidanje programa “zlatnih pasoša”.