Portal 072info

Evropska unija bi u decembru mogla tražiti odobrenje za vakcine Pfizera i Moderne

Screenshot 1 2105
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Evropska unija bi već sljedeći mjesec mogla tražiti odobrenje za vakcine protiv koronavirusa koje su razvili Pfizer/BioNTech i Moderna. Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je juče potvrdila ovu informaciju. Ukazala je da su u Evropskoj agenciji za lijekove (EMA) razgovarali s Američkom agencijom za hranu i lijekove (FDA) o “sinhroniziranoj evaluaciji vakcina”.

Kako je kazala, ako sve bude kako treba, uslovno odobrenje za korištenje cjepiva bi moglo biti dato u prvoj polovini decembra.

Bila je vrlo oprezna govoreći o mogućoj upotrebi vakcine koju je razvila Rusija, a koju je Mađarska već nabavila. Poručila je da od EMA-e zavisi da li će odobriti ovo sredstvo.

Evropska unija je ranije potpisala pet ugovora o prednarudžbi potencijalnih vakcina i to s kompanijama AstraZeneca, Johnson & Johnson, Sanofi-GSK, Pfizer/BioNTech i CureVac, prenosi Euronews.

Pfizer/BioNTech su već zatražili od nadležnih u Sjedinjenim Američkim Državama da im odobre hitnu upotrebu vakcine. Britanska vlast je takođe zatražila upotrebu njihovog cjepiva, a očekuje se da će biti odobreno sljedeći mjesec.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Klix


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 5
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME