Evropska unija donirala pet miliona eura za poddionicu Zvirovići – Počitelj

Radovi na pooddionici autoceste na Koridoru Vc Tarcin Ivan u punom jeku 2
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara i ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda potpisao je danas sa šefom odjela Evropske investicijske banke (EIB) Matteom Rivellinijem i savjetnikom Uprave ove banke Martinom Vatterom ugovor o dodjeli granta Evropske unije u vrijednosti pet miliona eura za potporu u izgradnju dijela autoceste na Koridoru Vc.

Taj ugovor o tehničkoj pomoći za potrebe nadzora radova izgradnje poddionice Zvirovići – Počitelj potpisao je i direktor Javnog poduzeća „Autoceste Federacije BiH“ Elmedin Voloder jer će ova kompanija biti zadužena za provedbu projekta, a bespovratna sredstva koja dodjeljuje EU bit će implementirana putem EIB-a i alocirana na Federaciju BiH.

Bevanda je naglasio da je ovo nastavak dobre saradnje s EIB-om te je zahvalio Evropskoj uniji koja iz svojih fondova podržava infrastrukturne projekte u BiH.

– Očekujemo kako će ova tehnička pomoć ubrzati izgradnju oko 11,1 kilometara duge dionice na Koridoru Vc između Počitelja i Bijače. Završetak tog projekta za kojeg su ranije osigurana i kreditna sredstva, značajno će skratiti udaljenost duž koridora sjever-jug, između Počitelja i južne granice s Hrvatskom – istaknuo je Bevanda.

Sporazum je potpisan korespodentno, bez uobičajenih ceremonija, zbog epidemioloških mjera koje su poduzete u sprečavanju virusa COVID -19, saopćeno je iz Ministarstva financija i trezora BiH.