bb 2
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
Kurbani 2021

EU i američki milijarder Bil Gejts (Bill Gates) planiraju da kroz zajednički investicioni fond prikupe do milijardu dolara za uvođenje nisko-ugljeničnih tehnologija.

Te tehnologije potrebne su Uniji u ostvarenju svojih ciljeva vezanih za klimatske promjene.

– Ova sredstva će biti usmjerena na proizvodnju vodonika iz obnovljivih izvora energije, održiva vazduhoplovna goriva, tehnologije za uklanjanje CO2 iz atmosfere i dugotrajno skladištenje energije – saopćila je danas Evropska komisija, prenosi Reuters, javlja Tanjug.

Gejts je u izjavi poručio da je dekarbonizacija globalne ekonomije najveća prilika za inovacije koju je svijet ikada vidio i da očekuje da će Evropa igrati ključnu ulogu u tom procesu, zahvaljujući svojim klimatskim ambicijama i liderstvu u nauci i tehnologiji.

EU se obavezala da ima ukupno nultu emisiju štetnih gasova do 2050. godine, a ova ulaganja će se fokusirati i na izgradnju velikih komercijalnih projekata kako bi se smanjili troškovi uvođenja novih tehnologija.

Oni će sadržati grantove i druge finansijske instrumente, pri čemu će doprinos EU dolaziti iz postojećih fondova, uključujući budžet Unije i EU fond za inovacije, a Gejtsova kompanija Breakthrough Energy Ventures bi to podržala istim iznosom, kako bi se preko fonda Breakthrough Energy Europe – BEE, od 2022. do 2026. godine zajednički obezbijedilo do 820 miliona eura, odnosno milijardu dolara.