Evropska unija očekuje vakcinaciju najmanje 70 posto stanovništva do ljeta

9 83

Države Evropske unije trebale bi imati za cilj da do ljeta vakcinišu najmanje 70 posto svoje odrasle populacije protiv Covid-19, preporučila je u utorak Evropska komisija. 

Izvršno tijelo Evropske unije takođe navodi da će raditi na jačanju proizvodnih kapaciteta proizvođača vakcina mjerama koje bi mogle uključivati ulaganje u proizvodne pogone i brže regulatorne procedure za njihovo odobrenje, prenio je Reuters. Do marta najmanje 80 posto ljudi starijih od 80 godina i 80 posto zdravstvenih radnika trebalo bi također biti vakcinisano u svakoj državi EU, navodi Komisija. 

Svaka od 27 vlada EU upravlja vlastitim kampanjama vakcinacije, što uključuje tempo kojim žele vršiti vakcinisanje i koje grupe smatraju da trebaju imati prioritet. EU je naručila gotovo 2,3 milijarde doza odobrenih i kandidatkinja za Covid-19 vakcina, ali samo su dva lijeka do sada dobila regulatorno odobrenje. Većini vakcina potrebne su dvije doze kako bi se pružila puna zaštita. EU je osigurala 600 miliona doza vakcina koje su razvili “Pfizer” i njegov njemački partner “BioNTech” i, uprkos ranim zastojima u isporukama, očekuje da će biti dostavljene do kraja ove godine. Komisija također poziva države EU da pojačaju svoj kapacitet za praćenje koronavirusa kako bi prije otkrile nove varijante.

Avaz

Prethodni članakGreške koje svi pravimo nakon jutarnjeg buđenja
Sljedeći članakPusta obećanja: Umjesto rasta plaća, Vlada FBiH uvela više od 60 nameta poslodavcima