Evropska unija planira jasnije označavati porijeklo hrane

2 33

Evropska unija planira uvesti izmjene u načinu označavanja porijekla prehrambenih proizvoda kako bi taj podatak bio transparentniji te kako bi se potrošači mogli detaljnije informirati o pojedinom proizvodu.Zastupnici u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Evropskog parlamenta jučer su u raspravi o tom prijedlogu, koji je dio EU strategije “Od polja do stola”, ocijenili da je kvalitet hrane predugo bio prepušten uglavnom tržišnim interesima, što je naštetilo njenom kvalitetu, a samim time i potrošačima te okolišu.
Marketinške prakse

Hrvatska zastupnica Biljana Borzan je naglasila da će strategija donijeti značajne promjene u načinu označavanja namirnica te je upozorila na mogućnost manipulacije oznakama porijekla sastojaka.

– Strategija predviđa izmjene u sustavu označavanja podrijetla hrane, u kojem postoje rupe za koje smatram da dopuštaju dvojbene marketinške prakse. Na tržištu nalazimo proizvode čija pakiranja ‘vrište’ domaće, hrvatsko, slavonsko itd., a u njima glavni sastojci uvozni. Jedini način da potrošač to shvati je da pročita deklaraciju na kojoj je propisana veličina slova tri milimetra. Mislim da je to diskriminacija na štetu građana – rekla je Borzan istaknuvši da je problem u tome što proizvođač može svoj proizvod označiti kao domaći iako su neki od sastojaka iz uvoza.
Izbor potrošača

Navođenje zemlje porijekla trenutno je obavezno za proizvode poput svježeg i smrznutog mesa, ribe i jaja, a strategija razmatra proširenje obaveze označavanja zemlje porijekla za prehrambene proizvode na kojima za koje je sada dovoljna oznaka “proizvedeno u EU”.

– Podrijetlo hrane jedna je od glavnih odrednica koje utječu na izbor potrošača, stoga podržavam maksimalnu transparentnost – dodala je Borzan, prenosi Hina.

Copy
Prethodni članakTokom februara cijene na pumpama u RS porasle za 10 feninga
Sljedeći članakUtjecaj Corona pandemije na psihičko zdravlje djece i omladine