Screenshot 1 9
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti

Evropska komisija rekla je danas da razmatra hitno odobravanje vakcine protiv Covida-19 kao bržu alternativu strogim odobrenjima kakva su se do sada sprovodila.

Taj bi korak označio velik zaokret u odobravanju vakcina jer bi podrazumijevao postupak koji je EU smatrala opasnim, a prije pandemije Covida-19 bio je rezerviran samo za rijetko odobravanje lijekova na nacionalnom nivou za terminalno bolesne pacijente, uključujući liječenje raka.

Potencijalne promjene dolaze u vrijeme kad su EK i evropski regulator za lijekove pod sve većim pritiskom zbog, kako neki drže, sporog odobravanja vakcina, što je pridonijelo sporijem uvođenju vakcina protiv Covida-19 u 27-članoj uniji, u poređenju sa Sjedinjenim Državama i bivšom članicom EU-a Velikom Britanijom.

– Spremni smo razmotriti s državama članicama sve moguće načine da doista ubrzamo odobravanje vakcina – rekao je portparol Komisije na konferenciji za novinare.

Jedna od mogućnosti mogla bi biti “hitna autorizacija vakcina na nivou EU-a s podijeljenom odgovornošću među državama članicama”, rekao je portparol dodajući kako bi rad na tome mogao početi vrlo brzo ako vlade EU podrže tu ideju.

Za sada nije poznato bi li postupak hitnog odobravanja na nivou cijele EU, ako bi bio dogovoren, podrazumijevao iste uslove kao hitna odobrenja izdata na nacionalnom nivou, rekao je portparol komisije za Rojters.

Evropska agencija za lijekove (EMA) trenutno ne može izdati hitna odobrenja.