Evropska unija uvodi nove sankcije Rusiji, najavljuju se mjere i za Bjelorusiju

6D29BDDD E459 4AB5 A514 C93936FDAFED

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen ponovo se danas obratila javnosti te je poručila kako će Evropska unija uvesti dodatne sankcije Rusiji, ali i Bjelorusiji.

Kako se navodi, Evropska unija će u narednom periodu pružiti dodatnu podršku Ukrajini prije svega u nabavci naouružanja koje je potrebno za odbranu ove države.

“Po prvi put, Evropska unija će finansirati i isporučiti oružje i opremu zemlji koja se nalazi pod napadom. Također, pojačat ćemo naše sankcije protiv Kremlja”, rekla je Ursula von der Leyen.

Kada je riječ o sankcijama koje se tiču Rusije, one će prema riječima Ursule von der Leyen biti usmjerene prema ruskim medijima.

Zabranit ćemo medijsku mašineriju Kremlja u Evropskoj uniji. Državni mediji Russia Today i Sputnik neće više biti u mogućnosti širiti laži. Razvijamo alate koji će zabraniti otrovne i štetne dezinformacije u Evropi”, poručila je predsjednica Evropske komisije.

Osim medija, sankcije će obuhvatiti i ruski aviosektor.

“Prije svega, ‘ugasit’ ćemo zračni prostor Evropske unije za ruske aviokompanije. Neće imati mogućnost da slijeću, uzlijeću i prelijeću teritoriju Evropske unije. To uključuje i privatne avione u vlasništvu ruskih oligarha”, rekla je ona.

Na kraju, Ursula von der Leyen je poručila kako će se sankcije zbog aktuelne situacije uvesti i Bjelorusiji.

“Usmjerit ćemo sankcije i na drugog agresora u ratu, režim Aleksandra Lukašenka. Uvest ćemo novi paket sankcija koji će pogoditi njihove najvažnije sektore”, zaključila je Von der Leyen.

Klix

6D29BDDD E459 4AB5 A514 C93936FDAFED
Prethodni članakZelenski: Ne vjerujem u pozitivan ishod u pregovorima sa Rusijom
Sljedeći članakLansirane rakete na Ukrajinu