1 30
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
Kurbani 2021

Delta varijanta koronavirusa, prvi put otkrivena u Indiji, znatno će se proširiti Evropom na ljeto, upozorila je u srijedu evropska zdravstvena agencija.

Delta varijanta (B.1.617.2) je od 40 do 60 posto zaraznija od alfa (B.1.1.7) varijante virusa, prvi put otkrivene u Engleskoj, objavio je Evropski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC).

Ta evropska agencija sa sjedištem u Štokholmu očekuje da će se 70 posto novih slučajeva zaraze koronavirusom u Evropskoj uniji, Norveškoj, Islandu i Lihtenštajnu do početka avgusta odnositi na delta varijantu.

Do kraja avgusta taj će postotak iznositi 90 posto, prenosi agencija Reuters.

– Vrlo je vjerojatno da će se delta varijanta rasprostraniti tokom ljeta, posebno među mlađom populacijom koja nije određena za vakcinisanje – rekla je direktorica ECDC-a Andrea Ammon.

Oksfordski naučnici analizirali su učestalost reinfekcije tom varijantom kod ljudi koji su preboljeli Covid-19, a rezultate su objavili prošle sedmice.

Učestalost se pokazala osobito visokom kod osoba koje su bile zaražene beta i gama varijantama, koje su nastale u Južnoj Africi odnosno Brazilu.

No istraživanje s Oksforda pokazalo je i da su vakcine Pfizer i AstraZeneca učinkovite protiv delta varijante i pružaju visoku zaštitu od 90 posto od hospitalizacije, prenosi Reuters.