Evropske socijaldemokrate traže od Brisela ciljane sankcije protiv Dodika

09.01.2023., Istocno Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Proslava neustavnog Dana Republike Srpske odrzana je u Istocnom Sarajevu. Glavni dio proslave bila je parada policije RS-a. Photo: Armin Durgut/PIXSELL
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Grupacija evropskih socijaldemokrata u Evropskom parlamentu (EP) zatražila je od nadležnih u Evropskoj komisiji da preduzmu konkretne akcije protiv predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika, piše Radio Slobodna Evropa.

U pismu, koje je 1. februara upućeno predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen i evropskom komesaru za proširenje Oliveru Oliver Varhelyiju izražava se “ozbiljna zabrinutost” zbog nedavnih događaja u Bosni i Hercegovini.

U pismu se spominje obilježavanje neustavnog “dana RS”, održano 9. januara u istočnom Sarajevu. Evroposlanici su u pismu tu manifestaciju okarakterisali i kao ilegalnu.

Ističe se da je na toj manifestaciji prisustvovao, između ostalih, i sin predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Danilo, kao i da je Dodik dodijelio orden ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Ocjenjuje se da je održavanje manifestacije samo posljednja eskalacija tekuće secesionističke retorike i aktivnosti Milorada Dodika, koji je nedavno sankcionisan od strane Sjedinjenih Američkih Država.

“Ne može se nastaviti namjerno ugrožavanje jedinstva BiH od strane Milorada Dodika i njegovih saveznika. Poslije događaja od 9. januara, očekujemo odlučnu akciju komisije, uključujući komesara za proširenje EU Olivera Varheljija”, ističe se u pismu evropskih socijaldemokrata, druge po veličini grupacije u Evropskom parlamentu.

We urge @vonderleyen and @OliverVarhelyi to act decisively against further escalation in BiH.

We expect clear condemnation of unconstitutional marches and genocide denials.

High time for sanctions against Dodik and others who erode the unity of BiH.
Read the letter 👇 pic.twitter.com/yfJ8JRQVvx

— S&D Group (@TheProgressives) February 1, 2023

Evropski zastupnici iz redova socijaldemokrata izrazili su iznenađenje što je izostala aktivnija osuda od strane Evropske komisije.

“Vjerujemo da je apsolutno neophodno da umjesto retroaktivnog reagovanja, Evropska komisija proaktivno stupi u kontakt sa relevantnim vlastima kako bi spriječila neustavne marševe i izjave poricanja genocida i podrži institucije BiH, uključujući tužioce, da preduzmu brze mjere ako je potrebno”, navodi se u ovom pismu.

U rezoluciji usvojenoj 18. januara, Evropski parlament je ponovio poziv na usvajanje ciljanih sankcija protiv “destabilizirajućih aktera u BiH, uključujući one koji ugrožavaju njen suverenitet i teritorijalni integritet, posebno Milorada Dodika”.

Govoreći na obilježavanju neustavnog praznika Republike Srpske (RS) u Istočnom Sarajevu, Milorad Dodik, predsjednik tog bh. entiteta, izjavio je da “ovaj prostor pripada Srbima koji su 9. januara formirali svoju Republiku Srpsku”.

Dan RS je Ustavni sud Bosne i Hercegovine (BiH) tri puta proglasio neustavnim, a Venecijanska komisija diskriminatornim.

GODISNJICA
MARKETING