AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

U organizaciji Udruženja građana invalidnih osoba hroničnih bubrežnih bolesnika ZDK, Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH, te Donorske mreže BiH u Zenici je organizovano potpisivanje donorskih kartica povodom Evropskog dana darivanja organa, koji se obilježava druge subote u oktobru. U okviru te kampanje, organizovan je informativni štand na kojem su svi zainteresovani građani mogli potpisati donorsku karticu ili se informisati o procesu doniranja organa. Udruženje građana oboljelih od plućne hipertenzije “DAH” – u Bosni i Hercegovini je takođe svojim prisustvom ovom događaju dalo podršku udruženjima organizatorima sa kojima imaju zajednički interes – podizanje svijesti o važnosti doniranja organa.

  • Doktorica Nermina Rizvanović i njen tim iz KBZ, te Tomislav Žuljević i Adnan Fazlagić su veliki entuzijasti i borci za bolji položaj pacijenata kojima je jedina mogućnost za izlječenje transplantacija bilo kojeg organa. Pacijenti oboljeli od pluće hipertenzije su upravo jedni od njih – transplantacija pluća, a u nekim slučajevima i srca i pluća, je jedina šansa za izlječenje zbog čega smo životno zainteresirani za aktivnosti vezane za donorstvo i zbog čega smo ovdje, – rekla je Vera Hodžić, predsjednica udruženja „Dah“ i poručila svima,
  • – Budi donor jer je mnogo veća vjerovatnoća da će ti organ zatrebati, nego da ćeš ga nekome donirati.
  • Za tri sata potpisano je više od 150 donorskih kartica, čime su Zeničani pokazali visok nivo osviještenosti u ovoj oblasti.