Evropski proizvođači metala traže pomoć kako ne bi morali zatvarati postrojenja

Screenshot 1 97
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Grupa vodećih evropskih proizvođača metala pozvala je političare da razmotre paket mjera uključujući državnu pomoć i iskorištavanje nacionalnih rezervi plina kako bi se ublažila regionalna kriza električne energije i spriječila dalja zatvaranja topionica.

Eurometaux, koji predstavlja proizvođače uključujući Glencore Plc, Rio Tinto Group i Norsk Hydro ASA, poslao je pismo Evropskoj komisiji u kojem upozorava da bi veći broj proizvođača mogao biti primoran da skrati proizvodnju ili zatvori postrojenja u potpunosti bez dodatne podrške kako bi zaštitili topionice od rasta troškova električne energije.

ČITAJ JOŠ:  Šepić: Rat je gotov! Uskoro će biti i Milorad Dodik

Proizvođači aluminijuma i cinka posebno su pogođeni rastućim cijenama gasa i električne energije, sa smanjenjem i zatvaranjem topionica u posljednjih nekoliko mjeseci što je izazvalo nestašice u regionu i dovelo do naglo viših cijena proizvoda. Oko 650.000 tona aluminijumskih kapaciteta je već smanjeno zbog krize, što je oko 30 posto ukupnog regiona, navodi grupa u pismu.

Iako su se cijene električne energije povukle sa prošlomjesečnih visokih nivoa, topionice su još uvijek izložene velikim gubicima na tržištu u zemljama poput Francuske. Zalihe gasa u Evropi su, u međuvremenu, daleko ispod nivoa uobičajenih za ovo doba godine, a nedostatak snabdijevanja iz Rusije stvara rizik od daljih skokova cijena tokom zime.

ČITAJ JOŠ:  Nenad Čanak iznio šokantne tvrdnje: Dodik sprema likvidaciju Vučića po nalogu kepeca iz Kremlja

U pismu je Eurometaux predložio korištenje nacionalnih rezervi plina za stabilizaciju tržišta, kao i mjere kako bi se osiguralo da cijene ugljika ne porastu previsoko ili prebrzo kao načine za smanjenje troškova.

Grupa je također pozvala komisiju da brzo razvije okvir državne pomoći za pružanje dalje kratkoročne podrške, slično privremenim mjerama koje su uvedene tokom pandemije covid-19.

“Bez snažnijeg djelovanja EU i država članica, postoji stvarni rizik od daljih suženja i zatvaranja našeg sektora, nauštrb ciljeva evropske strateške autonomije. Sada je potrebno učiniti mnogo više, kako bi se zaustavio uticaj trenutne krize, ali i da se izbjegne ponavljanje situacija u godinama koje su pred nama”, navodi se u pismu udruženja.

ČITAJ JOŠ:  Izetbegović: Pregovore ćemo nastaviti sami u Sarajevu
GODISNJICA
MARKETING