Evropski zastupnici pozivaju EU da slijedi američki primjer protiv Dodika

Grupa evropskih zastupnika koji predstavljaju četiri političke grupacije u Evropskom parlamentu zatražili su od Vijeća Evropske unije i od država članica EU da slijede primjer Sjedinjenih Američkih Država i uvedu sankcije Miloradu Dodiku, “osim ako radikalno ne promijeni kurs i ne preduzmu konkretni koraci za deeskalaciju trenutnih tenzija” u Bosni i Hercegovini.

U zajedničkom saopštenju koje su potpisali europoslanici koji se bave Bosnom i Hercegovinom u Evropskom parlamentu se navodi da oni odlučno osuđuju akcije podjela Milorada Dodika, a EU pozivaju da promijeni “strategiju pomirenja” prema Dodiku, prenosi Radio Slobodna Evropa.

“Nagrađivanje secesionističke politike šalje razorno pogrešan signal bosanskohercegovačkim političarima, građanima i cijelom region”, stoji u saopštenju koje su potpisali predstavnici Partije evropskih narodnjaka, socijaldemokrata, zelenih i liberala.

Oni upozoravaju da je u pitanju kredibilitet EU u regionu, zato i traže čvršći, jasniji i kredibilniji pristup Brisela, zasnovan na demokratiji, vladavini prava, kao i 14 ključnih prioriteta koje zemlja treba da ispuni kako bi dobila status kandidata.

SAD su u 5. decembra donijele proširenu listu sankcija za djela korupcije, kojima je obuhvaćen i Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i lider Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

“Destabilizirajuće koruptivne aktivnosti Milorada Dodika i pokušaji urušavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, motivisani vlastitim interesom, ugrožavaju stabilnost Bosne i Hercegovine i cijele regije”, saopštio je o sankcijama podsekretar američkog ministra trezora za terorizam i financijske obavještajne službe Brajan E. Nelson.

SAD su time proširile postojeće sankcije iz 2017, dok EU već od 2011. ima postavljen okvir za uvođenje sankcija u BiH. EU se, međutim, iako su neke od članica to tražile, nije pridružila novim američkim sankcijama.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE