Evropski zvaničnici na nogama: Ono što je Lukašenko uradio je akt državnog terorizma

1 52

Avion kompanije “Ryanair” na letu iz Grčke za Litvaniju, koji je prisilno sletio u Minsk, ponovo je poletio i sada je na putu za Vilnjus, rekla je večeras komesarka Evropske unije za saobraćaj Adina-Ioana Valean.

Ona je na Twitteru napisala da su to divne vijesti posebno za porodice i prijatelje putnika i članova posade.

U međuvremenu, francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian je rekao da je naredba predsjednika Bjelorusije Aleksandra Lukašenka da avion promijeni kurs i sleti u Minsku “neprihvatljiva”.

Bjeloruski 26-godišnji opozicionar Roman Protaševič, koji je bio u avionu, priveden je čim je avion sletio na aerodrom u Minsku.

Agencija Reuters je ranije objavio da su vlasti Bjelorusije podigle borbene avione MiG-29 koji su okružili putnički avion “Ryanaira” zbog navodne bombe u letjelici i prisilili ga da sleti u Minsku.

U dramatičnom incidentu MiG-29 je ispratio putnički avion do aerodroma u Minsku. Avion je preusmjeren samo dva minuta prije nego je trebalo da pređe u vazudušni prostor Litvanije iz Bjelorusije, podaci su navedeni na web stranici flightradar24.com.

Odgovorni za sigurnost putnika

Hapšenje bjeloruskog opozicionra nakon prinudnog slijetanja aviona u Minsk zbog dojave o podmetnutoj bombi, koja se ispostavila kao lažna, naišlo je danas na oštra reagovanja EU i Velike Britanije.

Litvanija je apelovala na hitnu reakciju Evropske unije i NATO, dok je Njemčka zatražila momentalno objašnjenje od bjeloruskih vlasti.

– Ukoliko se ovo ispostavi tačnim, ovo je slučaj terorizma. Trebalo bi da EU odredi konsekvence – napisao je na Twitteru Norbert Retingen, direktor savjeta za vanjsku politiku Donjeg doma njemačkog Bundestaga.

Premijer Poljske Mateuš Moravjecki je rekao da je u pitanju “sramni akt državnog terorizma”.

Šef diplomatije EU, Žosep Borelj navodi da EU pažnjivo prati razvoj situacije oko leta koji je zbog navodne “sigurnosne prijetnje” prinudno spušten u Minsk.

– Bjeloruske vlasti su odgovorne za bezbijednost svih putnika. Svi putnci moraju odmah nastaviti svoje putovanje – poručio je Borelj na Twitteru.

EU zvaničnici

Povodom infromacija da su bjeloruske vlasti iz prinudno spuštene letjelice izvele opozicionog novinara i disidenta Romana Protaseviča, koji je živio u u azilu u Poljskoj, iz EU pozivaju na “hitno oslobađanje svih putnika”.

Predsjednik Evropskog vijeća Šarl Mišel (Charles Michell), pozvao je na hitnu istragu Međunarodne organizacije za civilno vazduhoplovstvo, povodom ovog slučaja.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen (Leyen) je rekla da je akcija bjeloruskih vlasti “apsolutno neprihvatljiva”, kao i da se “putnicima mora hitno omogućiti da nastave put”.

Ministar vanjskih poslova Velike Britanije Dominik Rab (Dominic Raab) je na Twitteru objavio da Britanija “sarađuje sa saveznicima i da će nečuvena Lukašenkova akcija imati ozbiljne posljedice”.

Bjeloruska opozicionarka Svetlana Tihanovska, Lukašenkov glavni rival na izborima prošle godine, je rekla da su bjeloruske vlasti “ugrozile sigurnost putnika i cijele civilne avijacije zbog kazne jednog čovjeka, koji je bio urednik bjeloruskog najvećeg nezavisnog Telegram kanala”.Kirjakos Micotakis

Grčki premijer Kirjakos Micotakis je poručio putem Twittera da je prinudno slijetanje “Rajanera” kako bi se uhapsio novinar “bez presedana i šokantno”.