fabregas


AUTOR:
072INFO PORTAL

DATUM:

Legendarni španski veznjak ove godine je glavni sudija Red Bull Street Stylea, zvaničnog Svjetskog prvenstva u freestyle nogometu.

U očekivanju velikog svjetskog finala ovog takmičenja sredinom narednog mjeseca, Fabregas je otkrio ko od njegovih kolega nogometaša najbolje izvodi trikove s loptom.Cesc Fabregas je nedavno imenovan sudijom takmičenja Red Bull Street Style 2020, pridruživši se plejadi nogometnih asova koji su se ranije našli u toj ulozi: Gary Neville, Fabio Cannavaro, Edgar Davids, Roberto Carlos, Pável Pardo i Luís ‘Nani’ Almeida.

Red Bull Street Style je zvanično svjetsko prvenstvo u nogometu slobodnim stilom, u kojem takmičari i takmičarke demonstriraju fantastično umijeće, izvodeći trikove s loptom koji graniče s mogućim.

Ovogodišnje izdanje se zbog pandemije koronavirusa odvija online, a Fabregas je glavni sudija u novouvedenoj kategoriji Najbolji trik. Na velikom svjetskom finalu, koje će biti održano online 14. novembra, on će proglasiti prvog pobjednika i pobjednicu u ovoj kategoriji.

Tim povodom “kralj asistencija“ se osvrnuo na freestyle vještine svojih bivših i današnjih saigrača, među kojima i nekih od najvećih nogometaša današnjice:

“U Monacu, Sofiane Diop dobro izvodi trikove s loptom. Generalno, Neymar je vjerovatno najbolji kojeg sam vidio. Messi je takođe odličan! Kad smo bili djeca, imali smo takmičenje između timova i svaki tim je imao jednog predstavnika. Nas je predstavljao Leo i bio sam impresioniran njegovom vještinom. Na utakmicama radi nevjerovatne stvari, ali prilično jednostavne. Traži najefikasnija rješenja, ali, zapravo, zna izvoditi sve te trikove i prilično je impresivan.“

Trenutno igrač Monaca, 33-godišnjak je u svojoj bogatoj karijeri osvojio dvije titule engleskog Premiershipa sa Chelseajem i jednu španske La Lige sa Barcelonom, te sa reprezentacijom Španije bio svjetski i dvostruki evropski prvak.

U sklopu Red Bull Street Style takmičenja, Bosnu i Hercegovinu je 2010. godine posjetio legendarni Edgar Davids, dok se 2012. među sudijama bh. finala na krovu Bosmala našao naš proslavljeni nogometaš Vedad Ibišević.