Fabrika duhana Mostar prodata za 5 miliona

Fabrika duhana Mostar prodata za 5 miliona

Kompanija “Mikra-Matić” iz Širokog Brijega u petak je, kako saznaje portal “Avaza”, praktično, zadnji dan roka koji im je dat, Općinskom sudu Mostar, a što nam je potvrđeno, dostavila dokaz o uplati za kupovinu Fabrike duhana Mostar (FDM) u iznosu od pet miliona i 10.000 KM.

Time je, napokon, nakon višegodišnje trakavice stavljena tačka na priču o prodaji nekretnina ovog jednog od četiri najstarija preduzeća u BiH i u kojem Federalna vlada raspolaže sa 67 posto državnog kapitala.

Čekaju duže od decenije

Prodaja kompleksa preduzeća, nekretnina koje se prostiru na površini od 19.903 kvadratna metra, označit će i kraj agonije 130 radnika koji više od deceniju čekaju na rješenje svog statusa.

Općinski sud Mostar je 22.marta, nakon neuspjelog postupka iz 2019.godine, oglasio prodaju ovog kompleska putem javne licitacije, a kako se iznosilo, nekretnine FDM-a su procijenjene u vrijednosti od 21 milion maraka.

Tada je kao prvorangirani ponuđač ocijenjen izvjesni Ibrahim Jassim Abdullah Ibrahim Alhuwai iz Dubaija, koji nije u datom roku uplatio šest miliona maraka koliko je ponudio 22.marta.

U međuvremenu je odustao drugorangirani ponuđač „Komochem“ d.o.o. iz Visokog koji je ponudio 5,5 miliona maraka.

Naredni korak

Kako smo pisali, Sud je 27.aprila oglasio zaključak o prodaji nepokretnosti nekretnina FDM-a trećem ponuđaču “Mikra-Matić” iz Širokog Brijega, koji je sada uplatio novac.

Naredni korak je zakazivanje sudskog ročišta i donošenje odluke o podjeli uplaćenih sredstava. Radnici FDM-a su upisani na 40 posto vrijednosti nekretnina, a na ostatak Porezna uprava FBiH.

Podsjetimo, radnici su krajem oktobra 2013.godine, nakon sedam propalih poziva o prodaji državnog kapitala pokrenuli postupak prodaje pokretne i nepokretne imovine, Tada su za svega 1,1 milion u ruke J.T.N. “Tabacco” otišle sve mašine korištene u procesu proizvodnje.Prije tačno godinu, Vlada FBiH je donijela odluku o pokretanju stečaja FDM-a, ali dalje od toga se nije odmaklo.

Avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica