Fabrika duhana Sarajevo preživjela je tri države i agresiju, ali nije Fadila i SDA

Fabrika duhana Sarajevo preživjela je tri države i agresiju, ali nije Fadila i SDA

Fabrika duhana Sarajevo prestaje raditi 31. marta, kada će biti pokrenut proces likvidacije. Ovim postupkom bit će zakovan i posljednji čavao u lijes fabrike osnovane daleke 1880. koja je uspjela preživjeti Austro-Ugarsku, dvije Jugoslavije i agresiju na BiH. Naime, posebno je tokom rata bila aktivna. U situacija kada je većina fabrika u gradu bila zatvorena, FDS je pod granatama radila punom parom. Suočeni s opasnošću, radnici fabrike radili su „ispod zemlje“. 

Nisu imali pakovanja pa su cigare umotavali u listove jugoslavenske literature, pivske etikete, rječnike, rodne listove itd.

Fabrika duhana Sarajevo uspjela je preživjeti tri države i agresiju, ali nije uspjela preživjeti SDA i njenog premijera Fadila Novalića.

Historija uništavanja

U godinama poslije rata FDS je nastavio poslovati dobro. Ipak vlasnička struktura i upravljanje imovinom i kapitalom izazivalo je velike kontroverze, pa čak i interes finansijke politike.

I umjesto raščićavanja zamršenih vlasničkih odnosa u FDS-u i sankcioniranja odgovornih, Federalna vlada na čelu s Fadilom Novalićem je u septembru 2016. prodala svoj udio od 39,9 posto dionica u Fabrici duhana Sarajevo, što je bio put u definitivan kraj ove fabrike.

 Kupac je bio austrijski CID Adriatic Investments GmbH, koji je sarađivao sa British American Tobaccoom (BAT). Kupio je 39,9 posto dionica Fabrike duhana Sarajevo koje su pripadale Vladi Federacije BiH i to za 42,7 miliona KM. Zbog ove privatizacije krivičnu prijavu protiv odgovornih podnio je SDP BiH. U krivičnoj prijavi je navedeno da je Vlada prodala državni udio u FDS „bez odobrenja Parlamenta“ i to „fantomskoj firmi CID iz Beča koja ima dva uposlena i protiv čijeg se direktora vodi niz istraga.“

FDS je u potpunosti „pretumbana“, i umjesto da se održi ili poveća proizvodnju – ona je drastično smanjena. Nakon toga došlo je do odvajanja duhanskog od neduhanskog dijela poslovanja, prodaje brandova i odvajanja lanca kioska Tobacco Press koji su pripojeni firmi iNovine. Od mnogobrojnih brendova, FDS je ostalo samo da prozvodi Drinu, dok su ostali brendovi prodani, poput Aure, koja je postala rumunski proizvod.

Početkom 2018. godine osniva se firma FDS d.o.o., s ciljem da se bavi isključivo duhanskim biznisom. Nakon toga dio firme, to jeste FDS d.d., koji je ostavljen da se bavi neduhanskim biznisom, mijenja ime u Badeco Adria i pod tim imenom počinje poslovati od početka decembra 2018. godine. Badeco je od FDS-a naslijedio vlasništvo u nekoliko banaka, fondova i kompanija, ali je većinu toga prodao.

Radilo se dakle o tipično i već nebrojeno puta viđenom modelu privatizacije u BiH – prodaj, rasprodaj i zatvori.

Sudbina radnika

Gašenjem Fabrike duhana Sarajevo oko 150 radnika sada će ostati bez posla te će biti zadržano samo njih 5-6 iz Uprave koji bi trebali raditi na pripremi za postupak likvidacije. Iz Uprave su naveli kako će radnici dobiti izdašne otpremnine.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica