Facebook će korisnicima plaćati za njihov glas

Kompanija Facebook želi poboljšati svoje algoritme za prepoznavanje glasa, a u tome traži pomoć korisnika koje će novčano nagraditi za uloženi trud. Facebook namjerava plaćati korisnicima za snimke glasa koji će se koristiti za “učenje” sistema koje koriste uređaji poput Facebook Portal pametnih zvučnika i kamera.

Tehnološki giganti poput Facebooka, Googlea i Amazona su se našli u problemima prošle godine nakon što je otkriveno da su uposlenici i saradnici vršili transkripciju glasovnih snimaka korisnika. Sve je bilo anonimno, no ova je praksa pokrenula pitanja o sigurnosti i privatnosti jer su uposlenici imali pristup potencijalno osjetljivim snimcima uključujući onima kada je pametni zvučnih slučajno aktiviran. Kako bi se izbjegli takvi problemi u budućnosti, Facebook je odlučio učiniti stvari potpuno transparentnim te platiti korisnicima za određene isječke govora.

Novi program nazvan “Pronunciations” je dio Facebook Viewpoints aplikacije za istraživanje tržišta, koja nagrađuje korisnike koji pomognu kompaniji u testiranju i istraživanju.

Korisnici u SAD-u stariji od 18 godina koji imaju najmanje 75 prijatelja na Facebooku zadovoljavaju kriterije za učešće u programu. Od njih će se tražiti da izgovore riječi “Hey Portal” i ime jednog od svojih prijatelja. Za svaki snimak će korisnik dobiti 200 bodova, a kad skupi 1.000, dobija 5 dolara na svoj PayPal račun.

Klix.ba

Prethodni članakKOMENTAR DANA | Dino Pašalić: Slamka spasa za “Željezaru”
Sljedeći članakSkull Breaker Challenge: Trebaju li roditelji u BiH strahovati od opasnog izazova za djecu