Facebook će morati vratiti novac roditeljima čija su djeca trošila na virtualnu kupovinu?

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Dugo se već i intenzivno raspravlja o tome da li je otvorena mogućnost kupovine na najpopularnijoj društvenoj mreži “ispravno konfigurirana”, a ova bi tužba mogla promijeniti puno toga.

Sud u američkom San Joseu, koji “u rukama” drži kalifornijske zakone donio je presudu prema kojoj se Facebook mora pojaviti u sudu vezano uz tužbu koju su podnijeli roditelji čija su djeca trošila virtualni novac na virtualnu kupovinu valute za razne igre.

A zapravo se radi o stvarnom novcu, jer su troškovi teretili kreditne kartice roditelja koje su “klinci” koristili za kupovinu. Slučaj je pokrenut još 2012. godine i izazvao je brojne kontroverze, no priča će se tek rasplamsati jer su obje strane najavile “žestoku borbu”.

Roditelji su prvo tražili povrat novca od Facebooka, ali je kompanija odbila sve njihove zahtjeve pozivajući se na svoje pravilo “sve prodaje su konačne”, no sud očigledno ima malo drugačiju percepciju svega.

Prema navodima okružne sutkinje Beth Labson Freeman Facebook je prekršio zakon Kalifornije i sada ga očekuje tužba na nacionalnom nivou, a govori se o nekoliko stotina hiljada ljudi.

Dakle, konačan iznos, ako Facebook izgubi parnicu, mogao bi ozbiljno uzdrmati temelje same kompanije, a i ne treba sumnjati da bi se u tom slučaju tužbe disperzirale i na ostatak svijeta, ovisno o zakonskim regulativama.

Iz Facebooka su kratko poručili kako smatraju da njihova krivica uopće ne postoji, dok je JP Parker, advokat tužilaštva izjavio: “Razlika između Facebooka i drugih kompanija je što oni djecu tretiraju kao i odrasle korisnike, kada je u pitanju naplata, bez obzira na deklarativna dobna ograničenja”.

Prema informacijama tužilaštva, ne radi se o grupnoj tužbi, nego će se svaki slučaj razmatrati posebno i individualno, ali nema dvojbe kako je ovo potencijalno vrlo opasno za Facebook.

Avaz