Portal 072info

Facebook čuva i ono što ne objavimo!

o.184684Opcija “self-censorship”, odnosno samocenzura je jedna od kontroverznih opcija Facebooka, koja je slabo poznata, ali postoji.

Vjerovatno vam se desilo da napišete status, ubacite potpis ispod neke fotke, prokomentarišete nešto, pa se onda u posljednjem momentu predomislite i prije objave izbrišete svoju misao. Momenat u kojem se vi predomišljate Facebook brzo iskoristi da zapamti sve što ste vi ukucali.

Portal Business Insider prenosi da je ta tehnologija slična GMail Draft opciji, s tom razlikom što GMail čini da nam pomogne pamteći neposlate poruke, dok s druge strane korisnici od Facebooka ne očekuju da pamti neobjavljene misli. Više se o ovom problemu priča od kada su dvojica bivših zaposlenih iznijela informacije da je preko pet miliona neobjavljenih statusa i drugih sadržaja sakupljeno samo na engleskom govorom području tokom nekog vremena.

Facebook za ovo koristi poseban kod koji do vas stiže preko pregledača interneta. Kod analizira sve što kucate u bilo kojem prozoru i informacije šalje nazad Facebooku u metadata obliku.

Politika i Uslovi korišćenja Facebooka ne govore ništa o podacima koje NE objavimo, pa ostaje nejasno zašto ih Facebook sakuplja i kako ih koristi.

Mondo

Podijelite članak