Facebook: Graph Search najzad u upotrebi

Facebook: Graph Search najzad u upotrebi

slika (4)

Društvena mreža Facebook u januaru je predstavila svoj novi način pretrage pod nazivom Graph Search, ali korisnici širom planete tek ovih dana dobijaju mogućnost da provjere o čemu je zaista riječ.

Graph Search vam omogućava da osim standardne pretrage pojmova, veoma jednostavno pronađete brojne prijatelje i poznanike unošenjem nekoliko osnovnih informacija. Ova pretraga zasniva se na tome da uz pomoć fraze kojom objašnjavate povezanost sa prijateljem, vrlo lako možete da pronađete njegov profil na Facebooku i saznate njegove osnovne podatke. 

Primjera radi, osim unošenja pojma “University of Belgrade” (Univerzitet u Beogradu), kao ponuđene opcije za pretragu imate i “My friends who have gone to University of Belgrade” (Moji prijatelji koji su studirali na Univerzitetu u Beogradu) ili čak “Friends of my friends who have gone to University of Belgrade” (Prijatelji mojih prijatelja koji su studirali na Univerzitetu u Beogradu). 

Kao rezultat dobićete listu svih kolega sa fakulteta, ili njihovih prijatelja, koji su pohađali Univerzitet u Beogradu i imaju profil na Facebooku. 

Zanimljivo je da u polje za pretragu možete da unesete i svega nekoliko pojmova, a Facebook će pokušati da ih sam poveže i ponudi vam najbolja rješenja pretrage. Ipak, ovu opciju treba uzeti sa rezervom jer nije uvijek sigurno da će vam Facebook “pročitati” misli na pravi način, prenosi magazin Time.

Osim toga, moguće je i da pretražujete fotografije vezane za pojmove koje unesete u polje pretrage, da napravite listu restorana koje su vaši prijatelji lajkovanjem preporučili na Facebooku i slično. 

Pretraga je u početku namijenjena samo onima koji se služe engleskim jezikom, a vremenom bi trebalo da bude dostupna i na više jezika. 

Da nije sve tako sjajno u novom sistemu pretrage pokazao je nedavno sajt Gizmodo koji je pomoću Graph Search-a jednostavno pronašao profile svih djevojaka u okolini koje nisu u vezi ili braku. 

PBS primjećuje da je sada još jednostavnije doći npr. do liste ljudi koji dijele ista religijska ili politička uvjerenja, i otkriti mjesta njihovog okupljanja. 

Iz Facebooka ipak tvrde da Graph Search neće krišiti ranije utvrđena pravila o privatnosti i zaštiti korisnika, pa će pretraga prikazivati samo one podatke koje ste odlučili da podijelite sa svima, a ne samo sa vašim prijateljima. 

Da li ste već koristili Graph Search? Kakvi su vaši utisci?

Izvor: B92 

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica