AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Internet / Zabava

Facebook je godinama želio da postane važna stavka našeg odnosa prema mobilnim telefonima. Danas se, ipak, čini da je su čelni ljudi ovog fenomena 21. vijeka napustili sve važne strategije koje je trebalo da ih uvuku između nas i naših pametnih telefona.

Ova kompanija je nedavno otpustila sve inženjere koji su originalno bili angažovani na razvijanju jednog od njihovih glavnih aduta poznatog pod imenom Facebook Home, piše Njujork Tajms, pozivajući se na dva anonimna izvora bliska upravi Facebooka.

Softver koji je trebalo na znatno dublji način da integriše Facebook i Android telefone pompezno je predstavljen prošle godine. Njegovim instaliranjem korisnici su mogli brže da gledaju fotografije svojih prijatelja na društvenim mrežama, da im neposredno šalju poruke bez otvaranja posebne Facebook aplikacije…

Zapravo, Home je trebalo da transformiše vaš pametni telefon u Facebook telefon.

Međutim, vrlo brzo nakon predstavljanja Facebook Home je naišao na otrežnjenje. Počeo je da raste broj žalbi na loše funkcionisanje i nespretna rješenja, da bi potom i sam osnivač i izvršni direktor Facebook Mark Zakerberg priznao da Home nije dao očekivane rezultate.

“Zasigurno mislim da se Home sporije razvija nego što smo se nadali”, kazao je on na jednoj konferenciji krajem prošle godine.

Facebook Home softver, koji je i dalje dostupan za preuzimanje sa Google Play platforme, nije apdejtovan od januara ove godine. Niko iz Facebooka ne komentariše tu situaciju.

Iako još niko nije potvrdio zvaničan odlazak Homea u penziju, odavno je jasno da je njegov neuspjeh donio neočekivani udar za Facebook, koji se već godinama trudi da razvije što personalizovanije iskustvo za sve veći broj korisnika smartfona.

“To nije bio pravi proizvod, niti je predstavljen u pravo vrijeme za korisnike”, tvrdi Brajan Blau, analitičar u kompaniji Gartner Group. “Facebook je oduvijek mislio da može da preokrene situaciju u svoju korist, ali nisu to učinili, iz ko zna kojih razloga.”

Facebook je nedavno predstavio svoju strategiju usredsređenu na više različitih aplikacija koje predstavljaju dodatak osnovnoj Facebook aplikaciji za smartfone. U njoj posebno mjesto zauzimaju Instagram, WhatsApp i Messenger aplikacije.

Osim toga, došlo je i do određenih smjena kada su ljudski resursi u pitanju. Primjera radi, Džoi Flin koji je bio glavni dizajner na projektu Facebook Home, otišao je iz cijele priče ranije, pokrenuvši svoju aolikaciju Slingshot, koja radi po sličnom principu kao Snapchat.

I drugi članovi originalnog Home tima, kao što je jedan od direktora tima za plasiranje proizvoda Adam Moseri, preusmjerili su svoju pažnju na druge projekte vezane za smartfone. A neke od pozitivno ocijenjenih prednosti Homea, kao Chat Heads, uvedene su u osnovnu Facebook aplikaciju za Android uređaje.

Nije novost da Facebook nema milosti kada je gašenje loših alata i aplikacija u pitanju. Sjetite se kakvu su sudbinu dočekali opcije Poke i Camera.

Home još uvijek nije mrtav, zaključuje Njujork Tajms, bar ne zvanično. Ali ne nadajte se novom apdejtu u skorije vrijeme.

Da li ste vi isprobali Facebook Home? Šta mislite o njemu?

B92