Portal 072info

Facebook i Twitter protiv Trumpa: Mnogi se pitaju da li su tehnološki giganti pretjerali

Screenshot 6 769
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Donald Trump ne gubi šansu za povratak u Bijelu kuću 2024. godine samo zbog situacije u Washingtonu, gdje se očekuje njegovo odstupanje s vlasti, već i u Silicijskoj dolini gdje su tehnološke kompanije pokrenule neviđenu akciju protiv odlazećeg lidera SAD-a. Trump više nema ni Twitter ni Facebook naloge jer su mu obje kompanije zabranile pristup nakon što su njegove pristalice prošle sedmice nasilno upale u zgradu američkog Kongresa.

U međuvremenu, Apple, Google i Amazon poduzeli su korake da se suprotstave Parleru, društvenoj mreži na koju su “izbjegle” mnoge Trumpove pristalice nakon što su im ugašeni računi na ostalim društvenim mrežama. Amazon je izvijestio da će suspendirati svoje usluge web hostinga za Parler, a ranije su Apple i Google također izbacili Parler iz svojih prodavnica aplikacija.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Kolika su prava Facebooka i Twittera?

Ipak, ovi potezi pokrenuli su žestoke rasprave o tome kolika su prava tehnoloških kompanija na cenzuru korisnika koji krše njihove politike, u odnosu na pravo pojedinca na slobodu izražavanja, piše Financial Times (FT).

Kritičari djelovanja Donalda Trumpa pozdravili su postupke poznatih mreža kazavši da su trebale davno izbrisati njegove profile. Drugi pak brinu da ovakvi potezi tehnoloških magova pokazuju da su i ove kompanije izgrađene na političkoj moći.

“Razumijemo želju da se trajno suspendira gospodin Trump, ali svi bi se trebali zabrinuti kada kompanije poput Facebooka i Twittera imaju nekontrolisanu moć uklanjanja ljudi s platformi koje su postale nezaobilazne za komunikaciju milijardi ljudi”, rekla je za FT Kate Ruane, viša savjetnica Američke unije za građanske slobode.

Godinama su tehnološke kompanije bile pod pritiskom da poduzmu akcije protiv Trumpa. Mnogi vjeruju da je on koristio društvene platforme za podsticanje nasilja, pojačavanje teorija zavjere i širenje dezinformacija, uključujući i nedavne neutemeljene tvrdnje da su mu demokrate ilegalno “ukrale” izbornu pobjedu.

Ipak, bio je potreban napad na Capitol Hill da bi Facebook ili Twitter zaista izbrisali Trumpove profile. Facebook je suspendirao Trumpov račun na neodređeno vrijeme, dok je Twitter trajno zabranio pristup odlazećem američkom predsjedniku. Trumpu nije dozvoljeno ni da objavljuje postove s povezanih računa kao što je račun Bijele kuće.

Platforme kao što su YouTube, Pinterest i Snap također su uvele ograničenja.

“Baš kao i svaka društvena platforma, i ove usluge imaju svoje uslove kojima se trebaju spriječiti stvari poput poziva na nasilje i mržnju. Ali do sada su rijetko provodile ova pravila”, rekao je Matt Rivitz iz liberalne aktivističke grupe Sleeping Giants.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Lični interesi kompanija

Bivši izvršni direktor Twittera rekao je da je kompanija bila “nevjerovatno strpljiva” s Trumpom, ali je prisiljena obuzdati predsjednika usred straha od ponovnog nasilja u vrijeme inauguracije Joea Bidena 20. januara.

Dok su republikanci izrazili gnjev zbog postupaka Facebooka i Twittera, mnogi vjeruju da tehnološke kompanije jednostavno djeluju u svom vlastitom interesu, nastojeći izbjeći kritike demokrata i moguće regulatorne mjere dolazeće Bidenove administracije.

U prilog tome ide i Bidenov raniji zahtjev za ukidanje jednog dijela američkog zakona koji štiti tehnološke kompanije od mogućih tužni zbog sadržaja objavljenog na njihovim platformama. Njegova administracija također će sada voditi određene postupke protiv Googlea i Facebooka, dok se članovi Kongresa nastavljaju zalagati za strožije savezne zakone o privatnosti.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 2
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME