Facebook nas bolje poznaje od prijatelja i porodice

Računar, odnosno kompjuterski program tačnije će procijeniti kakva je neko osoba odnosno bolje ga poznaje od njegovih prijatelja i članova porodice, pokazalo je istraživanje naučnika s Cambridgea. Studija je obuhvatila više od 86.000 korisnika Facebooka, a stroj je prema onome što je ‘lajkao’ svakom korisniku dodjeljivao određene crte osobnosti.

Iako se čini pojednostavljenim i stereotipnim da računar ljude prema tome što lajkaju show ‘Pripravnik’ Donalda Trumpa proglašava organiziranima, one koji vole Kurta Cobaina emocionalno nestabilnima, a obožavatelje Wikipedije sramežljivima, stroj je na kraju bio u pravu.

I, ne samo to – računar uči i što više nečijih lajkova ima na raspolaganju za analizu to je uspješnije.

Studija je tako pokazala da nakon analiziranih 70 nečijih lajkova, kompjuter bolje poznaje osobu od njenih kolega s posla ili cimera, a nakon 150 lajkova poznaje je bolje i od prijatelja te članova porodice. Jedino su supružnici bolje poznavali svoje partnere od računara, ali ako stroju date oko 300 nečijih lajkova – poznavat će tu osobu gotovo jednako kao životni partner prenosi portal 24 sata.

Iako su rezultati pomalo zastrašujući i govore o tome kako računari postaju sve pametnija, naučnici sugeriraju kako bi se rezultati mogli i praktično primijeniti tako da se u trenucima bitnih životnih odluka poput onih o promjeni posla ili čak izboru ljubavnog partnera za pomoć obratimo – računaru!

Avaz