5 24


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Facebook je danas blokirao informativne sadržaje na svojim stranicama u Australiji u dramatičoj eskalaciji spora sa vlastima povodom plaćanja za prenošenje sadržaja.

Medijske kuće, političari i aktivisti za ljudska prava odmah su kritikovali ovaj potez, posebno zato što su sve stranice o zdravlju, vanredna bezbjednosna upozorenja i mreže koje se bave socijalnom zaštitom postale nevidljive zajedno sa vijestima.
Dogovor sa Googleom

– Facebook je pogriješio, ovakav potez Facebooka nije bio neophodan, pretjerali su i nanijeće štetu sopstvenom ugledu ovdje u Australiji – rekao je na konferenciji za novinare ministar finansija Džoš Frajdenberg (Josh Frydenberg).

On je rekao da direktor Facebooka Marka Zakerberga (Zuckerberg) nije upozorio na uklanjanje informativnih sadržaja kada su njih dvojica razgovarali prošlog vikenda o pripremi zakona koji će primorati i Facebook i Google da plaćaju lokalnim kompanijama za njihove sadržaje.

Oba giganta ranije su prijetili da će obustaviti pružanje usluga u Australiji, ali je Google tokom prethodnih dana sklopio sporazume sa nekoliko medijskih kuća.

“News Corporation” Ruperta Mardoka (Murdoch) saopćila je da će, zahvaljujući dogovoru sa Googleom, dobivati značajne isplate od te kompnije za pružanje sadržaja za njen pretraživač u segmentu vijesti.
Prisilna arbitraža

Google je odbio da komentariše današnji potez Facebooka.

Novi zakon u Australiji zahtijeva od Facebooka i Googla da sklope komercijalne ugovore sa medijskim kućama čiji linkovi usmjeravaju promet prema njihovim platformama ili da pristanu na određenu cijenu u okviru prisilne arbitraže.